Odbijen prigovor Hrvatske: Od sutra izvoz mlijeka iz BiH u EU

09.09.2015. 12:12 / Izvor: BHRT
Odbijen prigovor Hrvatske: Od sutra izvoz mlijeka iz BiH u EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je za BHRT da izvoz mlijeka iz BiH za EU kreće sutra. Četiri mljekare iz BiH, konačno, mogu izvoziti svoje proizvode u EU.

Ministar vanjske  trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je za BHRT da izvoz mlijeka iz BiH za EU kreće sutra. Četiri mljekare iz BiH, konačno, mogu izvoziti svoje proizvode u EU. Podsjetimo, riječ je o mljekari "Milkos" Sarajevo, Mljekari Livno, zatim "Meggle" Bihać i "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica.

Stalni komitet za prehrambeni lanac i sigurnost hrane Evropske komisije  jutros  je dao zeleno svjetlo na izvoz bh. mlijeka na evropsko tržište.

Evropska komisija odbacila je prigovor Hrvatske za stavljanje Bosne i Hercegovine na pozitivnu listu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju.

Odluka je donesena  prostom većinom glasova predstavnika 28 evropskih članica.

Tako će se već od sutra mlijeko i mliječni proizvodi iz Bosne i Hercegovine moći izvoziti u Evropsku uniju.

Ovo je ujedno i potvrda da je Bosna i Hercegovina ispunila uslove za izvoz mlijeka u EU te zahtjev Hrvatske nije bio utemeljen.

Riječ je o prigovoru Hrvatske, zbog kojeg je EU 26. avgusta, na dan kada je trebao krenuti izvoz mlijeka iz BiH u EU, stopirao izvoz.Evropska komisija suspendirala je tada proceduru za uključivanje na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, koju je dostavila BiH, iako je Hrvatska uložila žalbu nakon isteka roka za njeno podnošenje.

Ured za veterinarstvo BiH 9. jula dostavio je Evropskoj komisiji – Generalnoj direkciji za zdravlje i potrošače, zahtjev za uvrštavanje na listu četiriju mljekara iz BiH koje ispunjavaju uvjete za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka u EU, što je EU i odobrila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti