Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Novi Grad objavila poziv za finansiranje minimalne plate za april i maj

25.06.2020. 13:14 / Izvor: Akta.ba

Općina Novi Grad objavila je javni poziv za dodjelu sredstava za finansiranje minimalne mjesečne neto plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine za mjesec april i maj ove godine.

Na taj način svim fizičkim licima koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost bit će omogućeno da ostvare pravo na isplatu dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec april, odnosno maj 2020. godine. 

Usvajanjem korona zakona, Ministarstvo privrede KS preuzelo je obavezu da sa Vladom KS i općinama obezbijedi sredstva da svima onima kojima je pao promet za 40 posto i više, isplati minimalnu plaću, ili dio minimalne plaće, u iznosu od 406 KM ili 203 KM.

Međutim, zbog nedostatka novčanih sredstava Ministarstvo privrede KS finansirat će isplatu minimalne plaće isključivo pravnim licima, dok su općine preuzele obavezu isplate dijala plaće za fizička lica koja imaju registrovanu samostalnu djelatnost.

Općina Novi Grad je 23. juna, objavila javni poziv za fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost sa sjedištem na području općine Novi Grad, a rok za dostavljanje prijava je dest dana od dana objavljivanja.

Realizacijom ove mjere nastoji se pomoći onima koji su uslijed pandemije koronavirusa doživjeli velika smanjenja svog prometa. Oni kojima je promet pao preko 70 posto dobit će finansijska sredstva u iznosu od 406 KM, a oni kojima je pad prometa između 40 i 70 posto dobit će 203 KM. Također, onima koji plaćaju paušalni porez obezbijeđuje se plaća od 203 KM za april i maj.

Fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost sa sjedištem na području općine Novi Grad, a koja su aplicirala na javni poziv Ministarstva privrede KS (05.06.2020.) trebaju aplicirati na javni poziv za isplatu novčanih sredstava kojeg je raspisala Općina Novi Grad, prijavni obrasci mogu se preuzeti u šalter-sali i na zvaničnoj web stranici Općine.  

Ovaj program pomoći privrednim subjektima provodi se s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti