Općina Stari Grad izdvaja 100.000 KM za projekte nevladinih organizacija

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Stari Grad izdvaja 100.000 KM za projekte nevladinih organizacija

04.03.2019. 09:23 / Izvor: Akta.ba

Općina Stari Grad Sarajevo će u ovoj godini finansirati ili sufinansirati projekte organizacija civilnog društva sa 100.000 KM.

Putem općinskog Odsjeka za lokalni razvoj raspisan je javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za prijavu projekata, a koji su u skladu sa razvojnim ciljevima ove općine.

Nevladine organizacije mogu aplicirati projektima koji su iz oblasti obrazovanja, kulture i umjetnosti, zaštite okoliša, zapošljavanja, socijalne politike i zdravstva, mladih i turizma i sporta. Svaki projekt mora trajati od šest do osam mjeseci, a po projektu može biti odobreno 8.000 KM do 14.000 KM.

Izabrani projekti se trebaju implementirati isključivo na području općine Stari Grad Sarajevo, te biti namijenjeni građanima s mjestom prebivališta u ovoj općini.

Sve zainteresirane organizacije civilnog društva detaljne informacije o uslovima za apliciranje i kriterijima za finansiranje projekata mogu pronaći u Smjernicama za aplikante u okviru Javnog poziva, na web stranici Općine www.starigrad.ba. Rok za predaju aplikacija je 18. mart do 14.00 sati. 

Od 2012. godine Općina Stari Grad primjenjuje LOD metodologiju u saradnji sa  organizacijama civilnog društva. LOD metodologija podrazumijeva finansiranje projekata OCD-a na osnovu javnog poziva. Do kraja 2018. za projekte organizacija civilnog društva/nevladinih organizacija, po LOD metodologiji, izdvojeno je više od 1,1 milion KM. Iz budžeta Općine osigurano je oko 450.000 KM, dok je posredstvom donatora osigurano oko 700.000 KM, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti