Otus Pale predstavio novi sistem grijanja u BiH

11.03.2014. 11:59 / Izvor: eKapija.ba
Otus Pale predstavio novi sistem grijanja u BiH
OTVORI GALERIJU

Ugradnjom toplotnih pumpi zrak-zrak ili zrak-voda osim što značajno smanjujemo troškove grijanja, smanjujemo i štetne gasove jer nema emitovanja CO2.

Kompanija Otus Pale distributer Mitsubishi Elelctric klima uređaja, toplotnih pumpi zrak -voda i druge opreme za tretman vazduha sa kojom možete značajno uštedjeti na grijanju i hlađenju prostorija u kući, kancelariji ili u javnim objektima prošle sedmice svoje proizvode predstavila je na Međunarodnom sajmu građevinarsva SaGra.

Budimir Šubara iz Otusa za eKapija.ba kazao je kako se radi o novom sistemu grijanja u BiH koji je u svijetu opće poznat i bilježi dobre rezultate.

"Ugradnjom toplotnih pumpi zrak-zrak ili zrak-voda osim što značajno smanjujemo troškove grijanja, smanjujemo štetne gasove jer nema emitovanja CO2", kaže Šubara, ističući kako su prednosti i to što zauzimaju malo prostora, dobro griju i primjenljivi su u svim verzijama, kuća, stan, naselje, kompleksi, hoteli....

Otusov sistem grijanja najviše je zastupljen u Hercegovini.

"U BiH smo pioniri. Nažalost prošle godine nije ispunjen očekivani bonus dostavljača/dobavljača firme iz Milana, iako smo bili na granici. Ove godine se očekuje ispunjenje plana prodaje, pa čak očekujemo da će on biti prebačen, jer ima dosta zainteresovanih. Zovu nas ljudi iz inostranstva, koji su čuli za ovaj sistem grijanja, kažu ugradite i ne pitaju za cijenu", pojašnjava Šubara.

Kažu, po kvalitetu su među boljim, možda i najboljim jer rade samo Mitsubishi, te se tako i bore protiv konkurencije na bh. tržištu.

Cijene uređaja su različite. Za jedan stan od 60 m2 sa već urađenim instalacijama potrebno je izdvojiti između pet i šest hiljada KM za uređaj koji će u potpunosti zamijeniti kotlovnicu.

Kada se uzmu sve prednosti ovog proizvoda, cijena dođe prava sitnica, jer osim što se grijete, imate sanitarnu vodu, a potrošnja je svega 1,50 KM na dan.

Šubara kaže kako je u planu i distribucija novog uređaja na tržištu BiH na osnovu kojeg će umjesto dosadašnjeg 1 kW primarne energije od kojeg su se dobivala 4 kW sekundarne energije, moći dobiti čak 6KW sekundarne energije.

"Ovaj uređaj očekuje certifikaciju", naglašava Šubara.

Na tržištu BiH serije HJ, SF, EF i FH

Na tržištu BiH na raspolaganju  serije HJ koja se preporučuje onima kojma je najvažnije hlađenje, SF uređaj koji se preporučuju za hlađenje i grijanje u područjima jače zime, EF serija koja je spoj vrhunske tehnologije i modernog dizajna i FH serija koja je nešto posebno. Serija FH predstavlja vrh tehnologije. Ova serija je za grijenje u ekstremnim uslovima.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti