Otvoren sajam građevinarstva SAGRA

05.03.2014. 13:24 / Izvor: Fena
Otvoren sajam građevinarstva SAGRA

Ovogodišnja manifestacija, kojom je otvorena sajamska sezona, okupila je više od 40 domaćih i inostranih učesnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije, Njemačke, Slovenije, Slovačke, Japana i Italije.

U sarajevskom Centru Skenderija danas je otvoren Međunarodni sajam građevinarstva SAGRA i 4. dani energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Ovogodišnja manifestacija, kojom je otvorena sajamska sezona, okupila je više od 40 domaćih i inostranih učesnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije, Njemačke, Slovenije, Slovačke, Japana i Italije.

Pomoćnik federalnog ministra prostornog uređenja Danijel Čapelj je prilikom otvaranja sajma istakao da energetska efikasnost u zgradarstvu predstavlja najjeftiniji način  postizanja ciljeva održivog razvoja.

„U našem regionu više od 400 miliona eura svake godine otpada na troškove energije za zgrade javne namjene, dakle u tim zgradama leži veliki potencijal za uštede energije kroz primjenu mjera energetske efikasnosti te stvaranje fiskalnog prostora za druge razvojne prioritete“, rekao je Čapelj.

Naveo  je da jedan milion eura invenstiran u mjere energetske efikasnosti u zgradarstvu može otvoriti od 15 do 19 novih radnih mjesta.

Čapelj je dodao da je Ministarstvo ranijih godina finansiralo i sufinansiralo projekte utopljavanja objekata, posebno škola, bolnica i drugih javnih zgrada.

Ovaj sajam je događaj  koji na jednom mjestu objedinjuje i povezuje industriju građevinskog materijala, građevinsku operativu, predstavnike resornih ministarstava, privrednih komora, stranih organizacija za finansijsku i tehničku podršku u implemplementaciji projekta energetske efikasnosti u zgradarstvu, certifikacijske kuće, banke i druge privredne subjekte kako bi se utjecalo na poboljšanje poslovne klime u građevinskom sektoru.

Direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirević je dodao da Centar Skenderija nastavlja  organizaciju sajamskih manifestacija radi podizanja nivoa svijesti u javnosti o tržišnim zahtjevima shodno EU direktivama koje se tiču energetske efikasnosti.

Ovogodišnja SAGRA bogatija je za konferenciju „Energetska efikasnost - obaveza, potencijal i perspektiva građevinskog sektora", a konferencija se realizuje pod generalnim pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH uz stručnu pomoć Centra za ekonomski tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR).

Cilj konferencije je promocija trenda intenzivnijeg ulaganja i razvoja planiranih projekata energetske efikasnosti u zgradarstvu od domaćih i međunarodnih institucija, odnosno, promocija građevinske industrije i njenog potencijala da odgovori zahtjevima tog trenda.

U okviru sajma, Sektor za građevinarstvo Privredne komore FBiH u četvrtak organizuje okrugli sto građevinara regije. Tema okruglog stola je "Unapređenje regionalne saradnje u oblasti građevinarstva, institucionalno povezivanje za zajednički nastup, s posebnim naglaskom na treća tržišta".

Također, Federalno ministarstvo prostornog uređenja u četvrtak organizuje okrugli sto o temi "Energetska efikasnost na lokalnom nivou u FBiH s osvrtom na realizirane projekte finansirane od Federalnog ministarstva prostornog uređenja“. Cilj je da se predstave uspješno realizirani projekti na lokalnom nivou, te predlože potencijalni, novi projekti koji bi se finansirali iz raspoloživih izvora finansiranja.

SAGRA 2014 otvorena je do 7. marta od 10 do 18 sati, a za sve posjetioce ulaz je slobodan.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti