Plantago čajevi prvi u BiH: Njemački TUV Thüringen e.v. dodijelio prvi ISO 9001 i HACCP certifikat sigurnosti hrane u oblasti proizvodnje čaja u BiH

30.01.2008. 16:15 / Izvor: eKapija.ba
Plantago čajevi prvi u BiH: Njemački TUV Thüringen e.v. dodijelio prvi ISO 9001 i HACCP certifikat sigurnosti hrane u oblasti proizvodnje čaja u BiH

U pitomoj okolini Slatine svakodnevno se pripremaju čajni napici za ljubitelje čaja širom BiH. Plantago je želju da bude "vaš put u svijet čaja" dosada krunisao nagradama za kvalitet i dizajn na mnogim sajmovima, izložbama i takmičenjima.

Posljednje priznanje dolazi od respektabilne njemačke certifikacijske kuće TUV Thüringen e.v. Plantago je usvojio ISO 9001 i HACCP standard za kvalitet poslovnih procesa u funkciji osiguranja zdravstvene bezbjednosti svojih napitaka.

Šolja užitka plantago čaja

"Svi naši poslovni procesi od sađenja, rasta i branja čajnog bilja do prerade i pakovanja čaja, usklađeni su prema HACCP standardima za bezbjednost hrane, uz poštovanje visokih higijenskih standarda proizvodnje. Osim toga, svi naši poslovni procesi su dokumentovani za svaku od 24 miliona Plantago šoljica čaja koje konzumiraju bh. potrošači", riječi su Mirka Vukmirovića, direktora proizvodnje i kvaliteta.

"Plantago je odlučio da u godinama ispred nas bude "put u svijet čaja" za sve ljubitelje čaja u BiH. U skladu sa ovim nastojanjem i željom da našim potrošačima ponudimo samo najkvalitetnije čajeve, pokrenuli smo saradnju sa stručnjacima iz TUV Adria na uvođenju ISO 9001 i HACCP standarda za bezbjednost hrane.

Mirko Vukmirović

Nakon nepunih šest mjeseci, ovaj posao smo uspješno završili i time postali prvi bh. proizvođač čaja sa standardima bezbjednosti hrane. Praktično, za svaku kutiju čaja vodimo kontrolnu evidenciju od njive do police u marketu. Zato je ovaj certifikat značajan i našim kupcima koji na svojim policama sada mogu ponuditi potrošačima različite vrste čaja koji su apsolutno bezbjedni", objasnio je gospodin Vukmirović.

Ovim povodom, proizvodne pogone Plantaga posjetio je i gospodin William Graham, direktor programa Partneri za razvoj u Bosni i Hercegovini.

"Partneri za razvoj (PFD), agencija Ministarstva poljoprivrede Vlade SAD, je pomažući razvoj sektora ljekovitog bilja u BiH sprovela opsežno istraživanje i došla do saznanja da preduzeća u sektoru ljekovitog bilja nisu implementirala standarde upravljanja kvalitetom i bezbjednošću hrane HACCP.

Ta činjenica preduzeća stavlja van tržišne utakmice na zapadnom tržištu a približavanjem BiH Evropskoj uniji certifikovanje standarda HACCP o upravljanju bezbjednošću hrane postaje zakonska obaveza.

Partneri za razvoj su sproveli program obuke za preko 30 preduzeća u namjeri da im pomognu da certifikuju sistem upravljanja bezbjednošću hrane. Plantago je preduzeće koje je bilo najspremnije za uvođenje sistema kvaliteta i Uprava Plantaga je prepoznala sigurnost hrane kao svoj prioritet.

PFD sa zadovoljstvom može reći da je Plantago u najkraćem mogućem roku certifikovao svoju proizvodnju čajeva po ISO i HACCP standardima i tako postao prvo i, zasad, jedino preduzeće u sektoru proizvodnje čajeva koje posjeduje međunarodno priznat certifikat za standard HACCP", izjavio je William Graham, direktor programa PFD za Bosu i Hercegovinu.

William Graham

Šta to znači za zaposlene u Plantago objašnjava nam Brankica Kljajić: "Zaposleni u Plantago čajevima, sprovode politiku kvaliteta i zdravstvene bezbjednosti proizvoda. U praksi to znači da su higijenski uslovi proizvodnje vrlo visoki i da se svaki sastavni dio proizvoda prije proizvodnje ispituje po pitanju zdravstvene bezbjednosti. Vrši se zdravstveni nadzor nad svim zaposlenima, nadzire se čistoća opreme, mašina, postrojenja i prostorija kako bi se obezbijedila besprijekorna čistoća." saopćeno je iz plantaga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti