Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Počeo upis djece u prvi razred osnovne škole u KS

01.04.2021. 08:54 / Izvor: Akta.ba

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS kazali su da su sve škole u Kantonu Sarajevo obaviještene da se upis djece u prvi razred realizira putem poziva koji će biti objavljen na web stranici škole, a putem obrasca "Prijava za upis djeteta u prvi razred osnovnih škola ta školsku 2021/2022. godine", kao i da telefonskim putem kontaktiraju roditelje i obavijeste ih o načinu upisa djeteta u prvi razred, uzimajući u obzir činjenicu da svi roditelji nemaju pristup web stranici, odnosno internetu.

"Ovim putem Vas obavještavamo da dokumentaciju koja je neophodna za upis djece nije potrebno da dostavljate pri upisu djeteta, nego naknadno, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju uzrokavanu koronavirusom (COVID 19), te da ćemo o dostavi neophodne dokumentacije za upis učenika u prvi razred osnovne škole, blagovremeno obavijestiti škole i javnost", kazali su iz Ministarstva odgoja i obrazovanja KS.

Ministarstvo je shodno članu 54. stav 6. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju (“Službene novine Kantona Sarajevo“ br. 23/17, 33/17, 30/19, 9/20 i 14/20) dostavilo školama i informaciju o saglasnosti sa upisom učenika sa školskih područja koja ne pripadaju upisnom području škole, a na zahtjev roditelja/staratelja, ukoliko škola može ispoštovati Padagoške standarde i normative za osnovnu školu, odnosno ukoliko škola ima kadrovske i prostorne kapacitete.

"Želimo našim prvačićima da školsku godinu u septembru provode u svojim učionicama, sa svojim vršnjacima i njihovim učiteljicama/učiteljima, kako bi njihovi prvi školski koraci bili koraci koji vode u sretniju budućnost", poručili su iz Ministarstva.

PODIJELI:

TAGOVI:

upis

prvačići

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti