Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Početak realizacije projekta GCF-a ukupne vrijednosti 125 miliona dolara

24.09.2018. 07:51 / Izvor: Akta.ba

Predstavnicima državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih vlasti danas su u Sarajevu predstavljena dva nova projekta čiji je osnovni cilj ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Radi se o projekima koji su jako važni za BiH  - "Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika" i "Unapređenje procesa prilagođavanja na klimatske promjene u klimatski osjetlјivim sektorima" (NAP). Ukupna vrijednost projekata uz sufinansiranje bh. institucija je 125 miliona dolara, a implementirat će ih Razvojni program UN-a (UNDP) u partnerstvu s domaćim institucijama.

"Oba projekta se finansiraju iz Zelenog klimatskog fonda (GCF), za jedan projekt je osigurano 17,3 miliona dolara, a za drugi tri miliona dolara. Iznos sufinansiranja ovih projeketa dolazi sa različitih nivo vlasti u BiH u ukupnom iznosu od oko 105 miliona dolara", izjavio je zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov.  

Oko 70 posto javnih objekata u BiH je, po njegovim riječima, projektovano i građeno prije 30 godina kada se nije mnogo vodilo računa računa o energetskoj efikasnosti.

"U okviru projekata će se raditi na rekonstrukciji oko 430 javnih objekata (u periodu 2018 - 2025), a sredstva dolaze iz  GCF uz  sufinansiranje sa različitih nivo vlasti u BiH. Kada je riječ o ovakvim investicijama, povrat na investicije ostvaruje se u periodu od tri do pet godina i vrijedi ulagati u obnavljanje zgrade u skladu sa EE", dodao je  Khoshmukhamedov.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Admir Softić je kazao da će  ovaj projekt pružiti doprinos s obzirom na obaveze BiH kada je riječ o izradi energetsko klimatskog plana za 2020 – 2030 godine sa projekcijama do 2050.

"Ovo je obaveza koja je bazirana na ugovoru o Energetskoj zajednici gdje je inkorporiran Pariški sporazum koji ima utjecaja na smanjenje emisija CO2", kazao je Softić napominjući da se radi o sistemskom rješavanju problema, odnosno iznalaženju adekvatnih rješenja za ublažavanje posljedica klimatskih promjena, kao i drugih izazova.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Miloš Jokić je kazao da je  projekt izrade Nacionalnog plana adaptacije izuzetno važan s obzirom da će kroz projekat biti izrađeni planski dokumenti koji će dati konkretne smjernice kako da se djeluje u smislu ublažavanja klimatskih promjena.

"Ova dokumentacija bi trebalo da nam pomogne da u narednom periodu obezbjedimo dodatna grant sredstva, kako bi smo povećali investicije u ovoj oblasti, a posebno u sektoru voda i poljoprivrede, gdje je ključno da ublažimo uticaj klimatskih promjena ", dodao je Jokić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić je istakao izuzetno dobru saradnju s UNDP-om kao i drugim parterima u realizaciji projekta.

"Kreirali smo EMIS platformu koja je obuhvatilo 3.500 objekata, uspješno smo realizovali mjere zaštite, odnosno energetske efikasnosti na više od sto objekata, a uglavnom se radi o zdravstvenim ustanovama, vrtićima, osnovnim školama. Treba još naglasiti da smo na taj način uspjeli uštediti 55 posto energije u tim objektima. Uspostavljen je Revolving fond koji je sa nultom kamatnom  stopom, a koji pomaže takve ustanove, kao  i industrije", naveo je Čibukčić.  

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti