Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Podrška domaćoj privredi: Grad Cazin platiće komunalne račune za 400 firmi

04.05.2020. 13:11 / Izvor: Akta.ba

Nakon što je usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta, u kojem je predviđena i stavka podrške domaćoj privredi, Grad Cazin danas je krenuo s provedbom prvog seta mjera.

"Kroz ovaj program konkretnih mjera mi ćemo nastojati da izdvajanjem određenih financijskih sredstava da koliko toliko Grad Cazin pomogne svojim firmama. Naravno, mi ćemo i dalje pratiti situaciju i razvijati svoje dalje poteze i mjere s ciljem da pomognemo firmama, a planiramo donijeti paket socijalnih mjera s kojima ćemopružiti pomoć i podršku onima koji su ostali bez posla u ovom periodu. Naš glavni cilj je da se ni jedna firma ne ugasi", rekao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

On je naglasio da Grad Cazin prati donošenje mjere na višim nivoima vlasti i usklađuje se s njima te da se cazinske firme, prema dosadašnjim pokazateljima, relativno dobro nose s nastalom krizom.

"Ono što je nama, za brži oporavak lokalne privrede, potrebno jeste hitno otvaranje graničnih prijelaza Maljevac i Izačić za međunarodni transport roba. Takođe, mislim da će na našu privredu pozitivno utjecati otvaranje Njemačke, Austrije, Slovenije i drugih evropskih zemalja za intenzivnije kretanja roba i ljudi jer smo i ekonomski i geografski otvoreni ka ovim dijelovima", dodao je gradonačelnik Ogrešević.

Po riječima Admira Pjanića, šefa gradske Službe za privredu, javni poziv za subvencije privatnim preduzećima kojima je obustavljen rad objavljen je danas.

"Oni će moći podnijeti zahtjeve za tri vrste subvencija, a to su usluge za isporuku vode, odvožnje otpada i komunalne naknade za mjesec mart i april. Rok za podnošenje zahtjeva je trideset dana od dana objavljivanja. Objavljeni su Pravilnik i prijavni zahtjev, a bitno je istaknuti da privrednici mogu podnijeti zahtjeve za jednu, dvije ili sve tri vrste subvencija", kazao je Pjanić.

Kako je istaknuto, već narednih dana očekuje se i novi set mjera s kojima će Grad Cazin pružiti podršku oporavku domaće privrede.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti