Pomoćnica ombudsmena za zaštitu prava potrošača u BiH Ljubica Čolović: Banke nisu vratile kamate

21.07.2009. 10:34 / Izvor: Dnevne novine SAN
Pomoćnica ombudsmena za zaštitu prava potrošača u BiH Ljubica Čolović: Banke nisu vratile kamate

Instituciji ombudsmena svakodnevno se obraćaju građani kojim su komercijalne banke povećale kamate na ranije ugovorene potrošačke kredite, a još nema ni jednog slučaja o smanjenju kamata ili vraćanju na početni nivo, izavila je pomoćnica ombudsmena za Ljubica Čolović. Prema njenim riječima, ombudsmen za zaštitu prava potrošača u BiH u posljednja četriri mjeseca dobio je veći broj žalbi građana na komercijalne banke radi jednostranog povećanja kamatnih stopa na već odobrene potrošačke kredite.

Ona je potvrdila da su smjernice i preporuke ombudsmena o standardima u bankarskom poslovanju, dostavljene svim komercijanim bankama u BiH, te da su se UniCredit banka i Raiffeisen banka iz Mostara izjasnile da će kamatne stope vratiti na ugovoreni nivo.

"Da nisu podizali kamatne stope tvrdi 15 banaka, a neke se nisu ni oglasile o smjernicama i preporukama ombudsmena, koje su izdate u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH", naglasila je Čolovićeva i dodala, javljaju agencije, da su banke obavezne da poslovanje usklade sa ovim zakonom.

Ona je naglasila da su inspektori u RS i FBiH, nakon izvršene kontrole ugovora o odobrenim potrošačkim kreditima u bankama, donijeli rješenja o vraćanju kamatnih stopa na ugovoreni nivo, te da su banke korisnicima kredita dužne vratiti novac od povećanja kamata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti