Vijesti

Pomoćnica ombudsmena za zaštitu prava potrošača u BiH Ljubica Čolović: Banke nisu vratile kamate

21.07.2009. 10:34 / Izvor: Dnevne novine SAN

Instituciji ombudsmena svakodnevno se obraćaju građani kojim su komercijalne banke povećale kamate na ranije ugovorene potrošačke kredite, a još nema ni jednog slučaja o smanjenju kamata ili vraćanju na početni nivo, izavila je pomoćnica ombudsmena za Ljubica Čolović. Prema njenim riječima, ombudsmen za zaštitu prava potrošača u BiH u posljednja četriri mjeseca dobio je veći broj žalbi građana na komercijalne banke radi jednostranog povećanja kamatnih stopa na već odobrene potrošačke kredite.

Ona je potvrdila da su smjernice i preporuke ombudsmena o standardima u bankarskom poslovanju, dostavljene svim komercijanim bankama u BiH, te da su se UniCredit banka i Raiffeisen banka iz Mostara izjasnile da će kamatne stope vratiti na ugovoreni nivo.

"Da nisu podizali kamatne stope tvrdi 15 banaka, a neke se nisu ni oglasile o smjernicama i preporukama ombudsmena, koje su izdate u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH", naglasila je Čolovićeva i dodala, javljaju agencije, da su banke obavezne da poslovanje usklade sa ovim zakonom.

Ona je naglasila da su inspektori u RS i FBiH, nakon izvršene kontrole ugovora o odobrenim potrošačkim kreditima u bankama, donijeli rješenja o vraćanju kamatnih stopa na ugovoreni nivo, te da su banke korisnicima kredita dužne vratiti novac od povećanja kamata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti