PostPak usluga koja omogućava razmjenu otkupnih poštanskih pošiljaka van granica

04.09.2018. 08:08 / Izvor: Akta.ba
PostPak usluga koja omogućava razmjenu otkupnih poštanskih pošiljaka van granica

PostPak je adresovana međunarodna poštanska pošiljka mase do 30 kg.

Plaćanje unaprijed za robu i dokumente naručene izvan granica  BiH, od jučer postaje prošlost, jer su Pošte Srpske, za sve svoje korisnike, putem usluge PostPak, omogućile razmjenu otkupnih  poštanskih pošiljaka sa Srbijom i Crnom Gorom .

Usluga PostPak rezultat je regionalne međuoperatorske saradnje između Pošta Srpske a.d. Banja Luka, JP BH POŠTA d.o.o. Sarajevo, Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, JP Pošta Srbije Beograd i Pošta Crne Gore AD Podgorica, čija je priprema za realizaciju otpočela, 12. aprila ove godine u okviru 21. međunarodnog sajma privrede u Mostaru, potpisivanjem Sporazuma o razmjeni otkupnih poštanskih pošiljaka – PostPak.

PostPak je adresovana međunarodna poštanska pošiljka mase do 30 kg, za koju se pošiljaocu  izdaje potvrda o prijemu pošiljke, a uručuje se primaocu uz potpis i naplatu otkupnog iznosa u korist pošiljaoca. Vrijednost otkupnog iznosa ne može biti veća od 999 eura, a visina poštarine, u zavisnosti od mase pošiljke, se kreće već od 15 KM.

PostPak pošiljke sadrže robu i dokumente i koriste se samo u razmjeni pošiljaka navedenih poštanskih operatera. 

Dosadašnje slanje robe i dokumenata različitim prevoznim sredstvima koja nisu registrovana za tu vrstu djelatnosti, te čekanje na naplatu od krajnjeg korisnika korištenjem različitih servisa za prenos novca, postaće prošlost, jer je usluga PostPak objedinila kompletan proces prenosa robe i dokumenata od primaoca do pošiljaoca uz mogućnost "plaćanja pouzećem", u najkraćim rokovima prenosa i po najpovoljnijim uslovima. Ovom uslugom otvoriće se granice i mogućnosti kupovine roba putem Interneta, zato što ona ne zahtijeva plaćanje unaprijed.

Uvođenjem ove usluge željeli smo da na određeni način korisnicima omogućimo siguran prenos robe i dokumenta, i izvan granica BiH, uz mogućnost naplate otkupnog iznosa od primaoca prilikom uručenja pošiljke.

Jasminka Krivokuća, direktor Pošta Srpske, poslala je jučer prvu PostPak pošiljku čime je ozvaničen početak pružanja ove nove usluge.

Pošte Srpske će u svom poslovanju, i dalje, osluškivati  tržište,  prilagođavajući svoje usluge vremenu i potrebama naših korisnika, a sve u cilju što kvalitetnijeg zadovoljenja njihovih potreba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti