Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butile: Smanjena potrošnja biogasa

02.04.2019. 13:07 / Izvor: Akta.ba
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butile: Smanjena potrošnja biogasa

U mjesecu martu je prebačeno oko 600 m3 mulja, što je iznad uobičajenog prosjeka.

U mjesecu martu, zbog čestih promjena vremenskih uslova, Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama funkcionisalo je u zimskom režimu, što je podrazumijevalo dodatno utopljavanje objekata, cijevi i pumpi. Lijepo vrijeme je iskorišteno za intezivan odvoz finalnog mulja sa skladišta odvodnjenog mulja na dvije privremene deponije.

U mjesecu martu je prebačeno oko 600 m3 mulja, što je iznad uobičajenog prosjeka. Prosjek ulazne sirove kanalizacione vode je bio oko 177.217 m3/dnevno, a prečišćenog efluenta koji se ispušta u recipijent rijeku Bosnu oko 134.179 m3/dnevno. Analize uzoraka vode se rade svakodnevno u laboratoriji i zadovoljavaju dozvoljene parametre propisane Uredbom o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije.

U ovom mjesecu, u digestorima je proizvedeno oko 52.817 m3 bioplina a potrošeno je oko 37.953 m3. Razlog smanjene potrošnje biogasa leži u činjenici, da su uslijed visokih temperatura potrebe za toplotnom energijom bile minimalne.

Pomoću biogasa, grije se administrativna zgrada, prostorija grubih rešetki, objekat odvodnje mulja/kontrolna soba i održava temperatura digestora na optimalnih 35-37 oC, da bi se nesmetano mogao odvijati proces mezofilne, alkalne digestije i da bi se pomoću anaerobnih bakterija mogao proizvoditi biogas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti