Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Povećana cijena električne energije za industrijske objekte

27.02.2018. 14:56 / Izvor: Fena

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) dala je u utorak u Mostaru suglasnost na prijedlog cijena usluga javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge JP Elektroprivreda BiH d. o. o. Sarajevo, prema kojoj cijena električne energije za kategoriju kućanstva ostaje ista, dok će doći do poskupljenja od 3,6 posto za kupce I. tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kilovata.

Na konferenciji za novinare predsjednik FERK-a Jasmin Bešo pojasnio je kako se poskupljenje odnosi na industrijske objekte kod kojih je priključna snaga iznad 23 kW.

"Za domaćinstva nema povećanja cijene električne energije, dok je u kategoriji ostala potrošnja I. tarifna grupa prosječna tarifna cijena povećana je za 3,6 posto. Što se tiče potrošnje II. tarifna grupa prosječna cijena električne energije smanjena je za 0,71 posto, a u V. tarifnoj grupi došlo je do smanjenja cijena za 0,56 posto", kazao je Bešo.

Dodao je kako to u praksi znači da će doći do pojeftinjenja za kupce s priključnom snagom manjom od 23 kW, poput frizerskih salona, piljara, kafića i drugih malih potrošača koji imaju malu instaliranu snagu.

Kada se u obzir uzmu sve promjene cijene po pojedinim kategorijama došlo je do prosječnog poskupljenja električna energija od 1,14 posto.

Cijene će se početi primjenjivati od 1. travnja ove godine.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti