Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Povećati trgovinsku razmjenu BiH i Gruzije, koja je na niskom nivou

06.03.2018. 07:39 / Izvor: Fena

Iako Bosna i Hercegovina i Gruzija imaju dobre odnose, postoji prostor za unapređenje odnosa u ekonomskom smislu, posebno imajući u vidu da je trgovinska razmjena na godišnjem nivou ispod 500.000 eura.

Istaknuto je to na današnjem susretu ministara vanjskih poslova BiH i Gruzije Igora Crnatka i Mikheila Janelidzea, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH, a ministri su opredijeljenost za unapređenje odnosa potvrdili potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju.

Kako su napomenuli time je uspostavljen pravni okvir za poboljšanje odnosa te je naglašeno da će BiH Gruziji moći prenijeti svoja iskustva kada je u pitanju put ka Evropskoj uniji jer je do sada BiH uglavnom razmjenjivala iskustva sa zemljama koje su otišle dalje na tom putu.

Ministar Crnadak je podsjetio da ni u Sarajevu ni u Tbilisiju nema uzajamnih ambasada te da zemlje u oba slučaja to područje pokrivaju rezidentno, ali je također podsjetio da postoji bezvizni režim među zemaljama zbog čega bi se mogla poboljšati saradnja u oblasti turizma.

Šefovi diplomatije razgovarali su i o odnosima u evropsko-azijskoj, kavkaskoj regiji i regiji zapadnog Balkana kada je Crnadak naglasio važnost razvoja odnosa u regiji, stabilizaciji stanja i razvoju prijateljskih odnosa.

"Imamo turbulentne regije i drago mi je da ministar Janelidze razumije odnose ovdje, a imamo i situaciju da Gruzija i BiH imaju podudarne pozicije kada je u pitanju Kosovo", podvukao je Crnadak.

Gruzijski šef diplomatije Mikheil Janelidze podsjetio je da je prošlo 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje, napominjući da su obje zemlje prošle kroz mnogo izazova devedesetih godina prošlog vijeka, ali međusobno podržavaju suverenitet država.

Izrazio je zadovoljstvo što je BiH napravila progres kada je u pitanju put ka članstvu u Evropskoj uniji, naglašavajući da je i konačni cilj Gruzije da postane punopravna članica Evropske unije iznoseći i mišljenje da je moguće produbiti saradnju i u oblasti industrije, poljoprivrede i trgovine.

U okviru posjete BiH gruzijski ministar vanjskih poslova Mikheil Janelidze trebao bi se susresti s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti