Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Predložene izmjena Zakona o porezu na dobit

12.05.2014. 08:40 / Izvor: Federalna.ba

Ekonomsko-socijalno vijeće Federacije otkazao je sjednicu na kojoj se trebalo raspravljati o nedostacima Izmjena zakona o porezu na dobit, koje predviđaju ukidanje oslobađanja izvoznika od plaćanja poreza na dobit. Preduzeća iz Bosanskopodrinjskog kantona iskazala su nezadovoljstvo ovakvom politikom Vlade, koja jedino brine kako popuniti budžetske rupe, a ne razmišlja o interesima realnog sektora.

Vlada Federacije BiH u finansijskom je ćorsokaku. Javni dug i potrošnja rastu, prihodovna strana budžeta sve je tanja. Problem se, kako tvrde brojni ekonomski analitičari, pokušava riješiti na način koji će izazvati još veću dubiozu - udarom na realni sektor. Primjer, novi Zakon o porezu na dobit, kojim se ukida jedini benefit koji su izvoznici iz naše zemlje imali, i koji je bio garant povećanja obima proizvodnje i konkuretnosti na zahtjevnom evropskom i svjetskom tržištu.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kažu kako je Vlada FBiH ovaj potez pravdala preporukama MMF-a koje, u suštini, predstavljaju naredbu, a krajnji im je cilj slabljenje konkuretnosti zdravog dijela naše privrede u korist jakih kompanija koje dolaze iz EU-a i ostatka svijeta.

Ukoliko ovaj zakon prođe, njegovom primjenom najviše će biti pogođeni izvoznici iz BPK-a i ZDK-a.

No, da Vlada neće tako jednoastavno odustati od predloženih zakonskih rješenja, potvrđuje i podatak kako su odbijeni prijedlozi Radne grupe u kojoj su bili i predstanici privrednih komora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti