Predstavljamo: Ammann Schweiz AG, pionir u gradnji asfaltnih baza - 140 godina tradicije i uspjeha

04.06.2009. 15:18 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljamo: Ammann Schweiz AG, pionir u gradnji asfaltnih baza - 140 godina tradicije i uspjeha

Ammann Schweiz AG je švicarska firma koja posluje od 1869. godine, od kada je u rukama istog vlasnika, odnosno iste porodice. Danas firmu vodi peta generacija porodice Amman.

Grupacija Ammann Schweiz AG trenutno broji više od 4.000 zaposlenika i širom Evrope posjeduje punktove u kojima nastaju prepoznatljivi proizvodi ove kompanije.

"Inače Ammann je na ovim prostorima, a također i u svijetu je najpoznatiji po asfaltnim bazama. To su fabrike za proizvodnju asfalta. Trenutno u svijetu radi oko 3.200 ovakvih Ammannovih fabrika", kazao je za portal eKapija.ba Nijaz Grbo, menadžer ove kompanije za područje istočne Evrope.

Interesantno je naglasiti da je prva fabrika za proizvodnju asfalta napravljena u fabrici Ammann, te se prema tome sve ostale zovu i amanice. Ammann ima vodeću ulogu u proizvodnji baza od kada postoji fabrika za pravljenje asfalta.

"Betonske baze su također naša specijalnost i sve vrste valjaka, odnosno mašina za sabijanje tla. U našem posjedu je također i fabrika za proizvodnju malih bagera, tzv. Amman jaman bageri", ističe Grbo.

Kompanija Ammann je u Švicarskoj i u zemljama arapskog svijeta poznata kao glavni diler Caterpilara, čiji je zastupnik još od davne 1931. godine.

Na pitanje koliko će Ammann Schweiz učestvovati u izgradnji autoputeva u BiH, Grbo kaže kako je nekoliko domaćih kompanija već kupilo njihove asfaltne baze, a za njih kažu kako proizvode najbolji asfalt u ovom dijelu Evrope.

"Što se tiče autoputa Koridor 5c i dijela autoputa Banja Luka – Gradiška, prva asfaltna baza je kupljena za taj dio autoputa. Firma Integrali iz Banje Luke i HP Investing iz Mostara su kupile našu bazu. Kada su u pitanju novi projekti, trenutno smo u pregovorima sa jednom firmom iz Banje Luke, te sa firmom iz Kiseljaka koje se pripremaju za dionicu autoputa Sarajevo - Mostar, odnosno Sarajevo – Hadžići – Mostar", navodi Grbo, a prema njegovim riječima poslovanje ove kompanije na području BiH seže 50 godina u prošlost.

"Međutim, u vremenu socijalističke Jugoslavije, firme su uzimale jeftinije proizvode iz manje poznatih firmi jer je Ammann za njih bio nedostižan. Danas privatne firme prepoznaju kvalitet i onda uzimaju kvalitetno, možda ne više najskuplje, ali u svakom slučaju uzimaju kvalitet", pojašnjava Grbo.

Zanimljivo je da ova kompanije nema zastupništva, već se svi poslovi obavljaju direktno preko centrale u Švicarskoj. Prema Grbinim riječima, nema nikakvih provizija i upravo je to razlog uspješnog i kvalitetnog poslovanja i povjerenja poslovnih partnera. Ono što ih čini drugačijim od ostalih je i činjenica da oni ne traže kupce svojih proizvoda, već poslovne partnere za saradnju.

Da je riječ o kompaniji koja je među najboljim u svijetu govori i podatak da su u 2008. godini imali promet od 1,3 milijarde eura.

"Naš cilj je da pokrijemo cijelu zemaljsku kuglu sa našim proizvodima, jer i kvalitetom i kapacitetom to možemo", zaključio je Grbo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti