Predstavljena OPA - jedinstvena platforma u BiH za plaćanje mobitelom

05.12.2019. 13:40 / Izvor: Akta.ba

Nova kompanija ESP BH d.o.o. čiji su osnivači BH telecom, Raiffeisen banka, Comtrade i QSS, predstavljena je danas u Sarajevu.

Nova kompanija ESP BH d.o.o. čiji su osnivači BH telecom, Raiffeisen banka, Comtrade i QSS, predstavljena je danas u Sarajevu.

Riječ je o kompaniji čija je djelatnost izgradnja i implementacija jedinstvene platforme OPA (Online Payment Platform) koja će pravnim i fizičkim licima omogućiti povezivanje u cilju vršenja plaćanja roba i usluga, režijskih računa kao i slanje novca drugim korisnicima.

Kako je rečeno na današnjoj press konferenciji, OPA je inovacijska platfroma za plaćanje i predstavlja iskorak na fintech tržištu BiH. Osmišljena je na način da povezuje korisnike i trgovce u tržišnom lancu stvarajući kompletno okruženje za mobilna plaćanja koja rezulitira velikim zadovoljstvom krajnjeg kupca.

ESP BH d.o.o. je nova kompanija na tržištu Bosne i Hercegovina, formirana u julu mjesecu ove godine na bazi Ugovora o osnivanju potpisanog između poznatih, tržišno etabliranih osnivača. Naziv kompanije "ESP" je skraćenica od ekosistem plaćanja. 

"Naš ekosistem plaćanja je uspostavljen kao inovativno i cjelovito rješenje i podržan je od strane osnivača kompanije s ciljem da krajnjim korisnicima, fizičkim licima, omogući da jednostavnim, brzim i sigurnim korištenjem OPA mobilne aplikacije plaćaju kupljene robe i obavljene usluge iz ponude trgovaca, kazao je Bakir Ćelosmanović, direktor kompanije ESP BH.

Dodao je da su učesnici prije svega sva punoljetna domaća i strana fizička lica koja imaju račun u Raiffeisen banci, ali i druga lica uključujući maloljetnike koji nemaju taj račun, ali kojima vlasnici računa mogu otvoriti podračun i ovlastiti ih da raspolažu njihovima sredstvima.

"Bitan učesnik ekosistema su i kompanije izdavatelji komunalnih, odnosno režijskih računa jer će se putem OPA platforme omogućiti distribucija i plaćanje ovih računa od strane krajnjih korisnika uz atraktivnije uslove od postojećih", istakao je Ćelosmanović, dodajući da će sistem krajem naredne godine otvoriti i za druge komercijalne banke.

Sedin Kahriman, v.d. generalnog direktora BH Telecoma je istakao kako BH Telecom, koristeći savremene tehnologije, svakodnevno unapređuje kvalitet života građana kroz inovativne usluge koje im omogućava.

"Posebno smo zadovoljni i ponosni što u saradnji sa našim renomiranim partnerima, donosimo na bh. tržište ovaj novitet na fintech tržištu. Siguran sam da će kroz OPA platformu naši korisnici imati siguran i jednostavan način plaćanja putem mobilnih uređaja, po uzoru na najsavremenija svjetska rješenja", istakao je Kahrima, dodajući da će BH Telecom nastaviti sa daljem razvojem kompanije i unapređenjem postojećih usluga, te implementacijom novih rješenja i ekosistema.

Predsjednik uprave Raiffeisen banke Karlheinz Dobnigg izjavio je da je u današnjici vrijeme naš najdragocjeniji resurs i najvrijednija imovina, a da potrošači žele brzo i lako vršiti svakodnevne transakcije zbog čega se okreću novim tehnologijama.

"Sve više ljudi i kompanija uzima učešće u transakcijama putem platformi za online plaćanje. To se posebno odnosi na milenijalce i starije članove Z generacije koji postaju dominantna radna snaga. Raiffeisen je uvijek bio pionir u digitalnom bankarstvu i pratio svjetske tehnološke trendove, a ovaj put smo odlučili skupa sa našim poslovnim partnerima dodatno pomjeriti granice i razviti ovu jedinstvenu platformu koja će kreirati novo korisničko iskustvo i plaćanje učiniti jednostavnijim i sigurnijim", izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke, zahvaljujući se svim učesnicima koji su predano radili da bi ova platforma zaživjela.

U realizaciji platforme OPA su, kao suosnivači, učestvovale kompanije Comtrade i QSS koje imaju dugogodišnje iskustvo i brojne uspješno implementirane projekte te podržavaju globalne standarde u bankarskom i telekom sektoru.

Haris Čečo, potpredsjednik i generalni direktor za FinTech u kompaniji ComTrade izrazio je zadovoljstvo što su bili dio ovog projekta. 

"Kompanija Comtrade je ugradila ekspertizu usavršenu kroz mnoge uspješne IT projekte u raznim industrijama. Posebno bih istakao saradnju sa našim partnerom QSS Sarajevo, jer su zajednički projekti na polju sistemskih integracija i razvoja softvera bih veoma značajni za krajnje korisnike, ali i širu javnost u BiH. Kada je riječ o aktuelnom softverskom proizvodu, bitno je istaći da je riječ o dinamičnoj, otvorenoj i pouzdanoj platformi koja nudi jednostavan nalin za naplatu, transfer i prijem novca", poručio je Čečo.

Prema njegovim riječima, posebno su posvetili pažnju na korisničko iskustvo koje je u današnje vrijeme veoma važno, nadajući da se da će je tržište prepoznati kao modernu aplikaciju u skladu sa svima trendovima.

"Ovo je samo početak koji predstavlja temelj da u budućnosti sa partnerima dalje razvijamo nove dodatne usluge za lokalno tržište u Bosni i Hercegovini", zaključio je Čečo.

Kenan Hadžić, izvršni direktor kompanije ESP BH poručio je da platforma predstavlja sigurno, brzo, jednostavno i cjenovno plaćanje roba i usluga na oko 1.700 naplatnih mjesta i više od 50 OPA trgovaca.

"Pored plaćanje roba i usluga, OPA nudi i praćenje aktuelnih ponuda na tržištu i omoguvaćava perslonalizovan odnos sa svim učesnicima u ekosistemu koji se dešava u realnom vremenu", objasnio je Hadžić.

Inače, OPA aplikacija ne služi samo za plaćanje i prenos novca. Zamišljena kao pametan novčanik, ona daje partnerima alat da konturirano obavještavaju krajnje korisnicima o aktuelnostima svog prodajnog i uslužnog portfolija.

OPA aplikacija je dostupna na Google Play i App Store i omogućava brzo i sigurno plaćanje računa skeniranjem QR koda mobilnim telefonom. Ono što je posebno važno je da je download, korištenje aplikacije, prijenos sredstava između korisnika aplikacije, te plaćanje kod trgovaca koji koriste OPA sistem potpuno besplatno.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti