Prilika za bh. firme: Uskoro izbor izvođača za sarajevske saobraćajnice sa četiri trake

28.06.2012. 12:00 / Izvor: eKapija.ba
Prilika za bh. firme: Uskoro izbor izvođača za sarajevske saobraćajnice sa četiri trake

Direkcija za ceste Kantona Sarajevo planira uskoro raspisati javni poziv za izbor izvođača za rekonstrukciju i proširenje XII transverzale i južne longitudinale, dvije ključne saobraćajnice u Sarajevu.

Objava tendera uslijedit će nakon što tendersku proceduru odobri Evropska banka za obnovu i razvoj, sa kojom je Bosna i Hercegovine prošle godine potpisala ugovor za realizaciju Projekta izgradnje gradskih saobraćajnica u Sarajevu u iznosu od 16.500.000 eura.

Povlačenja kreditnih sredstava EBRD je uslovila izborom nadzora nad ovim radovima, a poziv konsultantskim kućama otvoren je do 27. jula ove godine.

Emir Hota iz Direkcije za ceste Kantona Sarajevo potvrdio je za eKapiju da će do kraja godine biti raspisana tri tendera za realizaciju projekta obnove gradskih saobraćajnica, jedan za proširenje XII transverzale i izgradnju Stupske petlje, te dva za proširenje južne longitudinale koja će biti podijeljena na dvije dionice.

"Tenderi za XII transverzalu i prvu dionicu južne longitudinale, koja ide od Mosta Olge i Suade do spoja sa ulicom Derviša Numića, bit će raspisani sada, dok će treći tender za drugu dionicu južne longitudinale zbog rješavanje problema izmještanja poslovnih subjekata u Zvorničkoj ulici, blizu Željinog stadiona, biti objavljen u decembru ove ili u januaru naredne godine", kazao je Hota.

On ističe da će 16, 5 miliona eura kreditnih sredstva biti dovoljno za realizaciju prva dva ugovora, te da će od cijene izabranih ponuda zavisiti da li će ostati novca za pokrivanje troškova trećeg ugovora. Ukoliko dođe do prekoračenja, postoji mogućnost sklapanja ugovora sa EBRD-om za kredit za dodatne radove.

Izgradnja sarajevskih saobraćajnica dobra prilika je za domaće građevinske kompanije, bez obzira što će se selekcija izvođača vršiti prema strogim pravilima i procedurama Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Izgradnja saobraćajnica u odnosu na primjer izgradnju Koridora 5C, je dosta manji projekat te je samim tim veća mogućnost učešća domaćih kompanija, koje mogu nastupiti samostalno ili udružiti se u konzorcij“, navodi Hota.

XII transverzala, smještena na zapadnom rubu grada, je trenutno cesta sa dvije prometne trake svakodnevno zagušenea prometom. Iz toga razloga prometnica se treba proširiti kako bi se zadovoljili sve veći prometni zahtjevi.

XII transverzala će biti proširena na četiri trake i uključivat će izgradnju Stupske petlje. Služit će lokalnom i tranzitnom prometu koji ulazi u grad sa nove zapadne zaobilaznice, te prometu koji ide južno ka aerodromu.

Trasa XII Transverzale prolazi kroz pretežno urbane dijelove općine Ilidža. Počinje na području Stupa, uključujući Stupsku petlju, koja je sjecište XII Transverzale i gradske magistrale.

Južna longitudinala je trenutno uglavnom cesta sa dvije prometne trake uz manje dijelova gdje je cesta proširena na 1X2 trake. Proširenje Južne longitudinale na 2X2 trake doprinijeti će poboljšanju cjelokupnog gradskog prometa.

Cesta pretežno prolazi kroz urbane dijelove grada Sarajeva (općina Novo Sarajevo i Novi grad). Ova trasa počinje u blizini rijeke Miljacke, otpilike 60 metara prije mosta Olge i Suade (Grbavica). Trasa povezuje Grbavicu, Hrasno, Aneks i Švrakino selo, te završava blizu zgrade Vrhovnog sud. Na ovoj lokaciji planiran je spoj Južne transverzale sa postojećom dvotračnom prometnicom.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti