Hrvatska fiksira cijene goriva na svim pumpama osim na ovim mjestima

20.06.2022. 11:48 / Izvor: Akta.ba
gorivo

Vlada Hrvatske jutros je na telefonskoj sjednici donijela mjere ograničavanja cijena goriva na svim benzinskim pumpama osim na autocestama.

Vlada Hrvatske jutros je na telefonskoj sjednici donijela mjere ograničavanja cijena goriva na svim benzinskim pumpama osim na autocestama.

Zbog očekivanog rasta cijena goriva fiksiramo najvišu maloprodajnu cijenu goriva na benzinskim crpkama koje se ne nalaze na autocestama u iduće dvije sedmice, a radi se o 94 posto benzinskih pumpi u Republici Hrvatskoj, saopćili su iz Vlade.

"Zbog porasta cijena derivata mi smo prateći situaciju s cijenama očekivali da će dvotjedni rok prouzročiti rast cijena. Izmijenili smo Uredbu, fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama. Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast goriva na autocestama, cijena za dizelsko gorivo će biti 14,57, a za benzin 14,06 kuna'', kazao je Plenković na konferenciji za medije nakon telefonske sjednice Vlade.

Najviše maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama iz točke II. Odluke o razvrstavanju javnih cesta, određuju se za:

– motorni benzin – EUROSUPER 95 u iznosu od   13,50 kn/l

– dizelsko gorivo – EURODIZEL u iznosu od    13,08  kn/l

– dizelsko gorivo – EURODIZEL BS plavi u iznosu od  9,45 kn/l.

Najviše maloprodajne cijene za sve naftne derivate sa dodanim multifunkcionalnim aditivima tijekom namješavanja, skladištenja ili otpreme utvrđuje se slobodno. Aditivi su spojevi koji nisu ugljikovodici, a koji se dodaju ili miješaju s derivatom kako bi se izmijenila njegova svojstva. Multifunkcionalni aditivi su spojevi koji nisu ugljikovodici, a koji se naknadno dodaju ili miješaju s derivatom od strane distributera/trgovca kako bi se izmijenila njegova svojstva.

(3) Energetski subjekt mora kupcima omogućiti kupnju pojedinog naftnog derivata bez dodanih multifunkcionalnih aditiva na svakoj benzinskoj postaji gdje prodaje pojedini naftni derivat. Ako na benzinskoj postaji ne postoji mogućnost kupnje pojedinog naftnog derivata bez dodanih multifunkcionalnih aditiva, tada je energetski subjekt dužan primijeniti maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene određene stavkom 1. ovoga članka., navodi se u odluci.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti