Hrvatska najavila: Naš dio koridora će biti završen tijekom 2024. godine

29.06.2022. 12:31 / Izvor: HINA
koridor vc

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da će hrvatski dio toga koridora u cijelosti biti završen tijekom 2024. godine.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da će dionica međunarodnog prometnog 5C koridora do Belog Manastira biti otvorena krajem listopada ove godine, a da će hrvatski dio toga koridora u cijelosti biti završen tijekom 2024. godine 

Nakon obilaska gradilišta, Butković je ocijenio kako radovi idu jako dobro te kako će nakon otvorenja dionice do Belog Manastira Hrvatske autoceste (HAC) vrlo brzo raspisati natječaj za preostalih pet kilometara do granice s Mađarskom, čija se vrijednost trenutno procjenjuje na oko 300 milijuna kuna, a konačna će se znati nakon natječaja.

"Zajedno s obilaznicom kod Belog Manastira, gdje su investitor Hrvatske ceste, to su ulaganja od oko 570 milijuna kuna, a očekujemo da bi hrvatska dionica 5c koridora, u duljini od 88 kilometara, u cijelosti bila izgrađena tijekom 2024. godine", dodao je Butković.

Smatra da taj prometni koridor ima veliku perspektivu jer će spojiti Budimpeštu s lukom Ploče, pa stoga očekuje intenziviranje radova i u Bosni i Hercegovini.

Završeno više od 90 posto radova

Direktor Hrvatskih autocesta Boris Huzjan ističe kako je na dionici od Osijeka do Belog Manastira završeno više od 90 posto radova.

Dionica do Belog Manastira, u duljini od 17,5 kilometara, vrijedna je 495 milijuna kuna, na njoj se nalazi most "Drava", jedan od najljepših u Hrvatskoj i 100 metara dulji od Pelješkog mosta, pojasnio je Huzjan.

Za početak rujna najavio je raspis natječaja za preostalih pet kilometara, a kroz godinu i pol do dvije trebala bi završiti i izgradnja koridora 5c u Hrvatskoj, u duljini od 88,6 kilometara.

"Sada je u prometu 59 kilometara, a nakon završetka dionice do Belog Manastira u prometu će biti 83 kilometara", dodao je Huzjan.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako koridor 5c ima veliki utjecaj na Osijek i županiju, ali i druge slavonske županije te da je to međunarodni prometni pravac, koji će olakšati promet ljudi i roba na relaciji Budimpešta-Ploče.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti