I Hrvatska uvela ograničenja: Pogledajte cijene energenata i namirnica

08.09.2022. 13:43 / Izvor: Agencije
hrvatska

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas u vladi i paket mjera za građane i privredu, koji podrazumijeva ograničenu cijenu pojedinih životnih namirnica - ulja, šećera, brašna i nekih vrsti mesa.

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je u vladi paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, koji, između ostalog, predviđa, ograničene cijene struje i gasa za domaćinstva, a oni koji budu štedjeli i trošili manje, plaćaće manje. Isto tako, hrvatska vlada ograničila je i cijene osnovnih životnih namirnica.

Plenković je na otvorenoj sjednici vlade rekao da je mjera kada je o struji riječ fiksirana na period od 1. oktobra ove do 1. marta naredne godine.

Nešto skuplju električnu energiju plaćaće subjekti koji se ne mogu smatrati privrednim, kao što su škole, bolnice, vjerske zajednice, gradovi, opštine, komunalna preduzeća, vrtići, koji imaju drugu svrhu.

Njima će, kazao je, biti obezbieđena univerzalna struja, čija će cijena biti nešto malo više u odnosu na onu za domaćinstva.

Firme i preduzetnici će imati novu cijenu struju i razvrstani su u tri kategorije, zavisno od potrošnje električne energije.

"I cijene gasa za domaćinstva će biti fiksirane na period do 1. aprila naredne godine", rekao je Plenković i dodao da će, kada je o preduzetnicima riječ, Hrvatska se u Briselu zalagati za, kako je rekao, cjelovito i zajedničko rješenje.

Najavio je da će ministar privrede tim Davor Filipović tim povodom danas optutovati u Brisel.

"Hrvatska će moći da doprinese tu dosta sa svojom infrastrukturom, od gasovoda, naftovoda i terminala za skladištenje gasa", rekao je premijer, koji je govorio sve vrijeme koristio grafičke prikaze.

Ograničena i cijena osnovnih namirnica

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas u vladi i paket mjera za građane i privredu, koji podrazumijeva ograničenu cijenu pojedinih životnih namirnica - ulja, šećera, brašna i nekih vrsti mesa.

Tako će cijena jestivog ulja biti ograničena na 2,12, a do sada je bila 2,65, cijena šećera u kristalu je ograničena na jedan evro, do sada je bila 1,33 eura, dok će miješano mljeveno meso biti ograničeno sa 6,56 na 4,38 eura.

Kilogram cijelog pileta koštaće 3,32 eura, a do sada je koštao 4,64, dok će kilogram svinjskog vrata sa kostima ubuduće koštati 3,32 eura, a do sada se prodavao za 5,04 eura.

Ovaj paket mjera, Plenković je predstavio kao snažnu intervenciju za dobrobit Hrvatske i njenih građana.

"Koji je odgovor vlade? Snažan, sveobuhvatan i pravedan. Mora očuvati standard građana, održati funkcioniranje institucija i da zadržimo snažan privredni rast", rekao je Plenković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti