Dionica duga osam kilometara

Otvorena Stonska obilaznica: Jug i sjever Hrvatske napokon su potpuno spojeni

20.04.2023. 09:27 / Izvor: HRT
stonska obilaznica

Foto: Bozo Radic

Za promet je otvorena Stonska obilaznica - posljednji dio pristupnih cesta za Pelješki most.

Za promet je otvorena Stonska obilaznica - posljednji dio pristupnih cesta za Pelješki most. Time je - nakon desetljeća planiranja i gotovo pet godina gradnje - završen projekt cestovnog povezivanja juga Hrvatske. Riječ je o dionici dugoj osam kilometara, a najveći je objekt most Ston, javlja HRT.

Na svečanosti su, među ostalima, bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri Oleg Butković, Branko Bačić, Šime Erlić, te ministrice Marija Vučković i Nina Obuljen Koržinek..

"Uspjeli smo s današnjim danom, s ovim posljednjim segmentom i zadnjim dijelom pristupnih cesta završiti jedan projekt, financiran europskim sredstvima, gdje smo pokazali i Europi i svijetu da je Hrvatska mala zemlja koja može uspješno koristiti europska sredstva i uspješno pripremati i provoditi ovakav velik infrastrukturni projekt", rekao je na otvaranju potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Uoči 10. godišnjice članstva Hrvatske u EU-u svima je u Hrvatskoj jasno koliko lakše, učinkovitije, jednostavnije rješavamo krupne razvojne iskorake koji će nam pomoći, pogotovo sada u europodručju, ostvariti veće prihode i veći rast BDP-a, a na taj način stvaramo pretpostavke za daljnja ulaganja, primjerice u cestovnu infrastrukturu", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 

"Ovo je posljednja dionica brze ceste koja je povezala dionicu spajanja kopnenog teritorija Lijepe naše i danas je ona duga puna 32,5 kilometra. O značaju nove ceste za ovaj kraj i našu državu mnogo toga je izrečeno pa ovom prigodom mogu samo izreći podatak da je od dana otvaranja mosta od danas, ovom prometnicom prešlo preko milijun i pol vozila što nam pokazuje opravdanost realizacije ovog projekta. Izgradnjom obilaznice otklonjena je i posljednja prepreka daljenjem razvitku turističkog središta, a izmještanje prometa iz središta Stona otvara novu perspektivu", ustvrdio je Škorić.

"Obilaznica Stona je kao dio projekta sama po sebi vrlo zahtjevna i atraktivna cesta duga sedam i pol kilometara. Ona povezuje čvor Prapratno i Doli, prolazi zahtjevnim terenom, a izgrađena je po najvišim ekološkim standardima. S ovog mosta se otvara pogled prema Stonu, a južno od mosta je tunel Supava, dok je sa sjeverne stanje tunel Polakovica. Cesta je opremljena svime što je potrebno za siguran promet i on će biti neprekidno nadziran", dodao je čelnik HC-a i napomenuo kako je nova cesta, u što su uključeni radovi i nadzor, od čvora Zaradežde do čvora Doli, stajala 69,6 milijuna kuna, za 3. i 4. fazu, a dionica od sedam i pol kilometara iznosila je nešto više od 47 milijuna kuna, a posebno izazovne su terenske prepreke i gospodarski poremećaji.

Uoči očekivanog svečanog puštanja u promet stonske obilaznice, hrvatski premijer Andrej Plenković u pratnji ministara i bliskih suradnika došao je na Most Ston.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti