Interventni tim

U Zagrebu otvoren Logistički centar za krizne situacije i Banka hrane

17.11.2023. 13:17 / Izvor: Index.hr
Logistički centar

Grad Zagreb dobio Logistički centar za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama i Banku hrane.

Grad Zagreb je dobio Logistički centar za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama i Banku hrane u Heinzelovoj ulici.

Kroz brojne krizne situacije, s kojima su se građani suočili proteklih godina, pokazala se realna potreba da na jednom mjestu bude smještena i organizirana sva potrebna oprema kako bi interventni tim zagrebačkog Crvenog križa mogao pravovremeno djelovati u svim kriznim situacijama, istaknuli su iz zagrebačkog Crvenog križa.

Logistički centar ima 500 metara četvornih skladišnog prostora, urede, prostorije za 24-satni boravak interventnog tima u kriznim situacijama, paletna mjesta i rashladne komore. 

Tu je smještena i oprema za djelovanje u kriznim situacijama: čamac za spašavanje, vozilo, isušivači, šatori, ležajevi na rasklapanje, vreće za spavanje, agregati i pumpe, motorne pile i drugo. 

Osim Logističkog centra, Zagreb od sada ima i Banku hrane, odnosno centralno mjesto za organizirano i dugotrajno prihvaćanje, skladištenje i distribuciju hrane između donatora i posrednika.

Kroz 240 hiljade eura vrijedan projekt, zagrebački Crveni križ nabavio je tri gospodarska vozila kojima je zaokružena cjelina distributivno-logističkog centra, a donatorima je omogućeno brzo i jednostavno doniranje viškova hrane, istaknuli su te dodali da je danas već stigla i prva velika donacija trgovačkog lanca Konzum.

Projekt je financiran iz instrumenta NextGenerationEu u sklopu Nacionalnog programa otpornosti i oporavka 2021.-2026. 

Predsjednik GDCK Zagreb Hrvoje Pezo zahvalio je donatorima koji su do sada punili police Socijalnog dućana te ocijenio da nova Banka hrane treba biti "lakmus papir dobrote i socijalne osjetljivosti industrije hrane i distributera" te je uputio apel građanima da ne bacaju hranu, već da je doniraju potrebitima. 

Na otvorenju su bili i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić, izaslanica gradonačelnika i zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić, izaslanik ministrice poljoprivrede, državni tajnik Zdravko Tušek.

"Na razini EU baca se oko 130 kilograma hrane po stanovniku, a u Hrvatskoj oko 70 kilograma. Na godišnjoj razini u našoj se zemlji baci više od 280 tisuća tona hrane, od čega je oko 100 tisuća tona ispravne hrane koja se može iskoristiti kroz sustav doniranja. Stoga je današnji događaj važan za informiranje, educiranje i osvješćivanje građana o važnosti smanjenja otpada od hrane i važnosti doniranja na dobro onima koji su najpotrebitiji", poručio je Tušek.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti