Zbog teških vanjskih okolnosti

Rezultati MOL Grupe za 2023. godinu: Poslovanje bolje od očekivanja

16.02.2024. 14:37 / Izvor: Akta.ba
mol

Rezultati MOL Grupe za 2023. godinu: poslovanje bolje od očekivanja i pad dobiti prije oporezivanja veći od očekivanja zbog teških vanjskih okolnosti.

MOL Grupa objavila je danas svoje financijske rezultate za 2023. godinu te za četvrto tromjesečje 2023. Zbog geopolitičkih napetosti, kaotične industrije i makro okruženja te nepredvidljivih poreznih politika i državnih mjera, MOL-ova dobit prije oporezivanja pala je za 36 % u usporedbi s 2022. godinom, na 1,936 milijardi dolara. Kompanija je ostvarila čistu CCS EBITDA za cijelu godinu u iznosu od 3,1 milijarde dolara, premašivši ažurirana očekivanja. Na temelju opreznih i promišljenih kapitalnih ulaganja te snažnog generiranja operativnog novčanog toka, pojednostavljeni slobodni novčani tok iznosio je 1,678 milijardi dolara. Čista CCS EBITDA Grupe u četvrtom tromjesečju 2023. iznosila je 992 milijuna dolara, što predstavlja smanjenje od osam posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. MOL očekuje da će u 2024. ostvariti dobit prije oporezivanja u iznosu od oko 1,6 milijarde dolara te EBITDA-u u iznosu od oko tri milijarde dolara.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: „Zbog izvanrednih, teških vanjskih okolnosti, naša dobit prije oporezivanja smanjila se u 2023. godini. To nije iznenađenje nakon godine kojom su dominirale geopolitičke, makroekonomske i industrijske napetosti i u kojoj su se nastavili značajni dodatni pritisci regulatornog i poreznog okruženja. Unatoč tim izazovima, poslovali smo bolje od očekivanja zahvaljujući našoj izvanrednoj operativnoj i troškovnoj učinkovitosti te opreznim investicijskim politikama, čime smo uspjeli kompenzirati utjecaje vanjskog okruženja. Izazovi s kojima smo se suočili u 2023. učinili su nas još odlučnijima u ostvarenju uspjeha, jačajući našu ambiciju za nove iskorake; dodavanje gospodarenja otpadom u naš portfelj ojačalo je naš integrirani poslovni model i pruža savršenu osnovu i zamah našem rastu i razvoju. Nastavljamo našu pametnu tranziciju, pridonoseći istovremeno održivosti i konkurentnosti. Uz naše perspektivne niskougljične i zelene investicijske projekte, aktivno razvijamo industrijsku kulturu naše regije i jačamo energetski suverenitet srednje i istočne Europe.”

Čista CCS EBITDA djelatnosti Rafinerija i marketinga za 2023. godinu dosegnula je 1,328 milijardi dolara, što predstavlja pad od 41 % u odnosu na 2022. zbog normalizacije rafinerijskih marža i slabog petrokemijskog okruženja, zajedno s pretjeranim izvanrednim porezima koji su se samo djelomično mogli nadoknaditi većim obujmom proizvodnje i prodaje. MOL Grupa nastavila je s investicijskim projektima u cijeloj regiji srednje i istočne Europe, promičući svoje ciljeve održavanja dominantne regionalne uloge u tradicionalnoj djelatnosti rafinerija i marketinga te preobrazbe u fleksibilnu i održivu kompaniju u kemijskoj industriji. Istovremeno, u četvrtom tromjesečju 2023. čista CCS EBITDA iznosila je 456 milijuna dolara, što je smanjenje od tri posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, a uzrokovano je padom rafinerijskih marža i sezonski nižim količinama. Unatoč blagom porastu u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, petrokemijske marže ostale su slabe, a petrokemijska EBITDA ostala je u minusu, čime je ostvarila negativan utjecaj na EBITDA-u za cijelu 2023. godinu.

EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina za 2023. godinu iznosila je 953 milijuna dolara, što predstavlja smanjenje od 57 % u usporedbi s 2022. godinom. Godišnji pojednostavljeni slobodni novčani tok pao je na 587 milijuna dolara, uglavnom kao rezultat nižih cijena ugljikovodika. Proizvodnja je iznosila ukupno 90,4 mboepd u cijeloj godini, što je izvanredno postignuće zahvaljujući kojem su razine proizvodnje premašile cilj za 2023. godinu unatoč objektivnim poteškoćama na polju Shaikan u iračkom Kurdistanu. Dobri rezultati u Mađarskoj također su pridonijeli poboljšanju proizvodnje i ispunjenju očekivanja postavljenih od strane država na lokalnoj razini. U četvrtom tromjesečju 2023. godine proizvodnja je iznosila 91,5 mboepd, što je povećanje od 4,7 mboepd u odnosu na prethodno tromjesečje, s obzirom na to da su dovršetak planiranih remonata u postrojenjima za obradu i proširena prava na polju ACG pomogli u povećanju proizvodnje. Kao rezultat toga, u četvrtom tromjesečju 2023. EBITDA je skočila za 92 % na 375 milijuna dolara u odnosu na prethodno tromjesečje, također potpomognuta nešto višim cijenama ugljikovodika i ukidanjem posebnog režima rudarskih renta u Mađarskoj. Ostala značajna događanja su prve količine plina proizvedene na polju u suvlasništvu MOL-a u Kazahstanu, s dodatnim proizvodnim kapacitetom koji će biti pušten u rad u drugoj polovici 2024. godine te nove geotermalne koncesije dodijeljene MOL Grupi u Mađarskoj i Hrvatskoj.

EBITDA djelatnosti Usluga kupcima porasla je za 61 % u četvrtom tromjesečju 2023. godine u usporedbi s istim razdobljem lani te je dosegnula 144 milijuna dolara zahvaljujući izvanrednom rezultatu koji omogućuje stalno poboljšanje marža i ukidanju ograničenja na cijene goriva u Mađarskoj i Hrvatskoj. Prva godina djelovanja u Poljskoj nakon akvizicije Lotosovih benzinskih postaja u prosincu 2022. godine, uz dodavanje mreže OMV-a Slovenija regionalnom portfelju MOL Grupe, omogućila je prodaju dodatnih 260 milijuna litara goriva u četvrtom tromjesečju 2023., što je dovelo do ukupnog rasta prodaje goriva od 10 % između četvrtog tromjesečja 2022. i četvrtog tromjesečja 2023. Djelatnost Usluga kupcima postigla je izvanredne rezultate i u poboljšanju marža ne-goriva, s povećanjem od 32 % tijekom istog razdoblja. Rezultatu su pridonijele i odlična prodaja proizvoda iz gastronomske ponude te prehrambenih proizvoda, što predstavlja uspješan nastavak uvođenja kategorije ne-goriva. Broj prodanih kava porastao je za 20 %, uz povećanje od 48 % u broju prodanih hot-dogova, dok je prodaja sendviča porasla za 52 %. Osim bogate ponude, uzlaznom trendu pripomogla je i stalna ekspanzija digitalnih popusta te program vjernosti MOL MOVE i kontinuirana integracija proširene prodajne mreže u Poljskoj i Sloveniji u koncepte Fresh Corner i Gastro.

Gospodarenje otpadom, u skladu s dodijeljenom koncesijom, u Mađarskoj je pokrenuto u srpnju 2023. godine od strane kompanije MOHU, koja je preuzela i osigurala neometanu uslugu odvoza otpada i naplatu te ostvarila EBITDA-u od 37 milijuna dolara u 2023. Uvođenje sustava povratnih naknada predstavlja još jedno važno postignuće koje zahtijeva značajna kapitalna ulaganja, uz postavljanje približno 2000 strojeva u suradnji s trgovačkim lancima; to će uvelike pomoći Mađarskoj da ispuni zahtjeve EU-a. Započela je i provedba ulaganja u prvo MOL-ovo odlagalište otpada, uz pripreme za gradnju još devet odlagališta, tri pretovarne stanice i tri sortirnice otpada. Ukupna kapitalna ulaganja od 63 milijuna dolara, uključujući kupnju 200.000 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, stavljaju dodatan naglasak na MOL-ovu namjeru da dodatno poboljša reputaciju značajnim razvojem kružnog gospodarstva, za početak u Mađarskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti