Hrvatska: Najavljen novi zakon o javnoj nabavci

05.05.2016. 08:19 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Hrvatska: Najavljen novi zakon o javnoj nabavci

Hrvatska Vlada novi zakon o javnoj nabavci predložit će do kraja ovog mjeseca.

Hrvatska Vlada novi zakon o javnoj nabavci predložit će do kraja ovog mjeseca. Glavni kriterij kojim će se državna tijela i javna preduzeća voditi pri izboru ponuđača roba i usluga, više neće biti samo najniža cijena, nego ekonomski najisplativija ponuda.

Denisova kompanija bavi se razvojem poslovnih ideja i projekata. Uspješno posluje u Austriji, Njemačkoj, pa i Hrvatskoj gdje kao veliki problem ističe javnu nabavku. Jedino u matičnoj zemlji, kaže na takvim konkursima nikad ne pobijedi. Jer presudni kriterij naručiteljima je uvijek bio najniža cijena ponude, pa ovaj preduzetnik postavlja pitanje.

"Da li je nekad bolje platiti 500 i dobiti kvalitetnu uslugu iza koje stvarno dolazi nekakav rezultat, ili platiti 100 za uslugu koja neće ništa producirati osim puno papira koji ne vrijedi više od papira na kojem je tiskan“, rekao je Denis Čupić.

Zapitala se to i Vlada koja će do kraja mjeseca donijeti novi zakon o javnoj nabavci. Glavni kriterij kojim će se ubuduće voditi državna tijela i javna preduzeća pri kupovini roba i usluga bit će ekonomski najisplativija ponuda. Ona koja nosi najbolji odnos kvaliteta i cijene.

"Osnažit ćemo naručitelje usluga i roba, na način da oni mogu ugraditi i kvalitativne kriterije, prema iskustvima drugih zemalja koje su već implementirale. Negdje između pet i 20 posto će se ukupna masa sredstva uštedjeti i može se usmjeriti u druga područja kojima je potrebno", navodi Tomislav Panenić, ministar privrede (MOST).

Podrška novom zakonu

Prema podacima Hrvatskog udruženja poslodavaca, 22.000 ugovora koje država godišnje sklopi u javnoj nabavi teško je pet i po milijardi eura. U 99 posto njih glavni kriterij bio je najniža cijena, a na gotovo polovinu konkursa javio se samo jedan ponuđač. Sve to otvaralo je prostor i korupciji, smatraju u Hrvatskom udruženju poslodavaca. Novi zakon pozdravljaju, i kažu da potiče dijalog naručitelja i ponuđača.

"Uvodi se jači nadzor ministarstva gospodarstva i inspekcija. Uvodi se ono što je ključno, a to je praćenje ugovora javne nabave, također sada će biti kažnjeni naručitelji ako su proveli loš tender i poslije u ugovoru pokušali manipulirati“, rekao je Petar Lovrić, Hrvatska udruga poslodavaca.

Novi zakon pojednostavit će i često nepotrebno duge i komplikovane postupke bilo da je riječ o nabavci kancelarijskog papira za neko ministarstvo, ili građevinskog materijala za javnu cestu. Opozicija pritom traži da Vlada potpuno kompjuterizuje javnu nabavu.

"Očekujem puno od e-poslovanja vezano uz zakon o javnoj nabavi, i prijave, i on-line aukcije. I mislim da na taj način možemo doći do velikih ušteda u proračunu“, kazao je Gordan Maras, bivši ministar poduzetništva (SDP)

Što i jeste u planu jer već od jula naručitelji bi svoje ponude trebali dostavljati isključivo elektronski.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti