Roba na lageru, drvoprerađivači iz RS gomilaju dugove

05.05.2020. 13:45 / Izvor: Glas Srpske
Roba na lageru, drvoprerađivači iz RS gomilaju dugove

Drvoprerađivači, koje je pandemija dovela u bezizlaznu situaciju, tvrde da je pad proizvodnje i prodaje u martu samo nagovještaj lošeg scenarija.

Dobar start u proizvodnji i prodaji šumskih sortimenata u prva dva mjeseca pokvario je mart jer je zbog pandemije virusa korona došlo do strmoglavog pada koji je, kako prognoziraju drvoprerađivači u Republici Srpskoj, samo nagovještaj teške situacije u koju će zapasti.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u RS-u je u prva tri mjeseca ove godine proizvedeno 394.446 m3 raznih šumskih sortimenata, što je za 13,2% više nego u istom periodu lani.

Najznačajniji sortimenti u proizvodnji bili su trupci, kojih je proizvedeno u masi od 143.407 m3 od četinarskog i 72.038 m3 od lišćarskog drveta.

Statističari su izračunali da je u istom periodu prodato ukupno 324.937 m3 različitih šumskih sortimenata, što je za 20,2% više nego u istom periodu prošle godine.

Međutim, ohrabrujuće podatke s početka godine poljuljala je pandemija te je u martu zabilježen pad proizvodnje šumskih sortimenata za 22,4% i prodaje za 14,4% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je da je do povećanja proizvodnje u prvom ovogodišnjem kvartalu u odnosu na isti period lani došlo zbog mnogo povoljnijih vremenskih uslova.

"Usljed pandemije izazvane virusom korona, posebno od druge polovine marta, dolazi do naglog pada proizvodnje jer su smanjene potrebe za proizvodima usljed neizvjesnosti šta će donijeti naredni period", naveo je Šinik i dodao da će situacija u šumarstvu i drvopreradi u RS-u u velikoj mjeri zavisiti i od stabilizacije stanja u pojedinim zapadnoevropskim zemljama, kao što su Italija i Njemačka koje su značajni spoljnotrgovinski partneri RS-a.

Drvoprerađivači, koje je pandemija dovela u bezizlaznu situaciju, tvrde da je pad proizvodnje i prodaje u martu samo nagovještaj lošeg scenarija koji ih očekuje u drugom kvartalu.

"Pilane su preuzele dobar dio sortimenata, ali imaju ogromne zalihe proizvoda. Proizvođači namještaja su blokirani. Njihovi gotovi proizvodi stoje na lageru jer namještaj niko ne kupuje u vrijeme krize, nema prihoda, a dugovi prema isporučiocima sirovine se gomilaju", pojasnio je za Glas Srpske predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo i dodao da će statistika sigurno pokazati pad i do 50% u aprilu i maju, te da je likvidnost preduzeća već pala i da pad očekuju i dalje.

Parketi

Darko Partalo kaže da nešto manje gubitke mogu očekivati proizvođači podova i parketa.

"Stanogradnja nije zaustavljena, mnogi objekti se grade ili je izgradnja pri kraju, moraju biti završeni, tako da će proizvođači podova i parketa vjerovatno uspjeti da isporuče svoje proizvode", rekao je Partalo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti