Rudnik boksita u Bosanskoj Krupi mjesto nelegalne eksploatacije

07.06.2014. 08:25 / Izvor: eKapija.ba
Rudnik boksita u Bosanskoj Krupi mjesto nelegalne eksploatacije
OTVORI GALERIJU

Nelegalna eksploatacija mineralnih sirovina, prema svemu sudeći, uzima sve više maha u našoj zemlji. Još jedan slučaj bilježi se u Rudniku boksita u bosanskokrupskom naselju Suvaja.

Nelegalna eksploatacija mineralnih sirovina, prema svemu sudeći, uzima sve više maha u našoj zemlji. Još jedan slučaj bilježi se u Rudniku boksita u bosanskokrupskom naselju Suvaja. Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i članovi Kolegija Općinskog vijeća obišli su jučer teren i uvjerili se da na tom području zaista postoje protivzakonite radnje čiji su počinioci još uvijek nepoznati.

"Ja sam ispred organa uprave već nekoliko puta slao dopise i kantonalnoj i federalnoj inspekciji. Kantonalna inspekcija jeste reagovala, ali od federalnog inspektorata nema nikakvih povratnih informacija niti konkretnih poteza. Išli smo dakle ka višim instancama i tražili zaštitu prirodnog bogatstva općine Bosanska Krupa, tražili da se eksploatacija svede u zakonske okvire i da općina Bosanska Krupa počne dobijati naknadu koja je zakonom predviđena. To su sredstva koja su nama potrebna za dalji razvoj infrastrukture na području općine Bosanska Krupa", kaže načelnik Armin Halitović.

Općinsko vijeće je na jednoj od proteklih sjednica donijelo zaključke kojima je tražilo da nadležni organi spriječe nelegalno kopanje rude na području općine Bosanska Krupa. To očito još uvijek nije urodilo plodom, na području Rudnika boksita gdje doduše danas niko nije zatečen, jasno je uočljiva ruda spremna za transport.

"S obzirom da smo dobili informaciju da je kantonalna inspekcija dolazila ovdje i poduzima određene mjere mi smo kao Kolegij Općinskog vijeća došli da se uvjerimo u to i evo kako vidite ekploatacija se i dalje ovdje obavlja", ističe predsjedavajući OV Bosanska Krupa Husein Gerzić.

Predstavnici vlasti u Bosanskoj Krupi jučer su zauzeli jasan stav, a to je da će intenzivirati i pojačati aktivnosti na angažiranju nadležnih organa i institucija kako bi se spriječile ove radnje, odnosno kako bi se počinioci u što kraćem vremenskom roku identifikovali i u skladu sa zakonom sankcionisali.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti