Saobraćajni inspektorat: Priključak u Bojničkoj izgraditi po datom rješenju

09.01.2020. 11:33 / Izvor: Akta.ba
Saobraćajni inspektorat: Priključak u Bojničkoj izgraditi po datom rješenju

Utvrđeno je da priključak odobren Rješenjem broj: 04- 27-6091/18 EM od 13.11.2018. godine investitoru Mujić Sinanu i Mujić Sajmanu.

Na zahtjev Direkcije za puteve KS za inspekcijski nadzor, a u vezi uklanjanja priključka koji se nalazi između Grasovog podhodnika i pumpe INA u ulici Džemala Bijedića, federalni saobraćajni inspektori izašli su na mjesto radi utvrđivanja činjeničnog stanja, potvrđeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove za portal Akta.ba.

Utvrđeno je da priključak odobren Rješenjem broj: 04- 27-6091/18 EM od 13.11.2018. godine investitoru Mujić Sinanu i Mujić Sajmanu. 

"Tačno je da se isti priključak koristi za priključivanje budućeg stambeno-poslovnog objekta istih investitora, a takođe je tačno da se istim priključkom koriste i stanari četiri novo izgrađene stambene zgrade", navode za naš portal.

S obzirom da je odobrenje za izgradnju predmetnog priključka na M-17, lokalitet Stup, dionica 009, km 0+350, Općina llidža, doneseno, te da su navedena lica već ostvarila svoja tražena prava, na sva dalja pitanja oko istog priključka upućeni smo na JP Ceste FBiH, po zakonu nadležnom upravitelju magistralnih cesta.

"Navedenim rješenjem date su određene obaveze investitorima priključka, te će izdavaoci rješenja koji su morali voditi računa o svim detaljima prilikom izdavanja istog, pa i o bezbijednosti saobraćaja na magistralnoj cesti, što im je prioritet, biti odgovorni da se priključak u potpunosti izgradi po datom rješenju i ispune sve date obaveze od strane investitora", smatraju federalni inspektori.

Ipak, s druge strane, iz JP Ceste Federacije BiH za Akta.ba navode da im nije poznato da se na magistralnu cestu M-17, odnosno ulicu Džemala Bijedića priključuje Bojnička ulica.

"Članom 5. Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa na poslovima održavanja i zaštite dijela magistralnih cesta koje prolaze kroz uže gradsko područje Kantona Sarajevo naš broj: 01-7608/12 od 06.09.2012.godine definisano je da poslove zaštite cesta iz člana 52. Zakona o cestama Federacije BiH (,,S1. Novine FBiH“, broj 12/10, 16/10 i 66/13 vrši Direkcija za puteve Kantona Sarajevo uz prethodnu saglasnost JP Ceste Federacije BiH za izgradnju prilaza na javnu cestu. Rješenje koje se navodi u upitu nije doneseno od strane JP Ceste Federacije BiH, niti je JP Ceste FBiH dalo saglasnost za izgradnju prilaza na magistralnu cestu M-17 na lokalitetu Stup", ističu iz JP Cesta FBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti