Saradnja s CEATEC-om može pomoći hercegovačkim privrednicima

17.03.2021. 13:14 / Izvor: Akta.ba
Saradnja s CEATEC-om može pomoći hercegovačkim privrednicima

Veliki interes lokalnih privrednika za povezivanje i saradnju s kineskim kompanijama

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić primio je danas u Gradskoj vijećnici delegaciju Kinesko-evropske agencije za tehničku i ekonomsku suradnju (CEATEC), pri Ministarstvu trgovine N.R. Kine, koju je predvodila predsjednica CEATEC Shanghai, Chen Hui i predstavnike Asocijacije poduzetnika Hercegovine (APH), koje je predvodio predsjednik Damir Vidačak.

Sastanku je prisustvovao i Ivan Ljubić, v.d. direktora Zračne luke Mostar.

Tema sastanka bila je bolje unaprjeđenje saradnje privrednika  iz Mostara i NR Kine, te u tom kontekstu i promocija Mostara i Hercegovine kao regije.  Gradonačelnik je  naglasio kako postoji veliki interes lokalnih privrednika za povezivanje i saradnju s kineskim kompanijama. Naglasio je da kako će Grad  pomoći sa svoje strane, a da putem saradnje i poslovnih partnerstava s kineskim kompanijama privrednici mogu unaprijediti znanja, osigurati pristup novim tehnologijama i velikom kineskom tržištu.

"U tom smislu, gradonačelnik i predsjednik APH Vidačak naglasili su važnost izravnog kontakta s uredom CEATEC-a u BiH što će svakako olakšati i otvoriti put za kvalitetnu buduću saradnju i dolazak kineskih kompanija u BiH. Ono što je potencijal Mostara i Hercegovine za dobru suradnju je Zračna luka Mostar koja treba ulaganja i nudi velike mogućnosti, a izravno je željezničkom prugom povezana sa Lukom Ploče i vrlo je blizu budućeg auto puta", saopćeno je. 

Predsjednica Chen Hui zahvalila je gradonačelniku i predstavnicima APH na iskazanom interesu te je istaknula kako je  ured CEATEC-a u Sarajevu dobra platforma za buduće investicijske projekte. Na sastanku je predložila kako bi bilo jako dobro da se mostarski privrednici  pojave na sajmu privrede u Shanghai, gdje se isključivo prezentiraju one kompanije koji mogu izvoziti u Kinu, a CEATEC bi podržao njihov dolazak. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti