Sarajevo: Održana prezentacija novih "Dell" rješenja - Brži i kvalitetniji transfer tehnologije između vodećih svjetskih proizvođača i informatičkog tržišta u BiH

31.03.2009. 15:19 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo: Održana prezentacija novih 'Dell' rješenja - Brži i kvalitetniji transfer tehnologije između vodećih svjetskih proizvođača i informatičkog tržišta u BiH

Tomislav Juraga

U prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu, 31. marta 2009. godine, a u organizaciji sarajevske kompanije "Disti", koja je ovlašteni partner jednog od najvećih svjetskih proizvođača informatičke opreme, kompanije DELL, održana je prezentacija novih Dell rješenja.

Tomislav Juraga, account menadžer kompanije Dell za jadranski i baltički region je, predstavljajući kompaniju i njene najnovije proizvode, istakao da je glavni cilj ove kompanije pojednostaviti IT sektor. To pojednostavljenje se, prema njegovim riječima, realizira u tri smjera: bržem pristupu, boljem održavanju i jednostavnijem rastu IT sektora.

Jedna od prednosti ove kompanije u odnosu na konkurenciju, kako ističe Juraga, je proizvodnja po narudžbi, koja omogućuje ugrađivanje najnovijih tehnologija u proizvode po znatno nižim cijenama od konkurencije.

U svom obraćanju Almir Žerić, direktor kompanije "Disti" je kazao da je cilj prezentacije omogućiti što brži i kvalitetniji transfer tehnologije između tako velike informatičke kuće kakva je DELL i informatičkog tržišta u Bosni i Hercegovini.

"Želimo da taj protok tehnologija na informatičko tržište Bosne i Hercegovine bude sto kraći i što brži, a to će nam omogućiti znanje. Vrlo je bitno da se to znanje transferira između proizvođača takvih tehnoloških znanja i bh. informatičkog tržišta", istakao je Žerić.

Almir Žerić

Prezentacija se sastojala od DEMO podataka u pristupu jednom od najnovijih rješenja za pohranu korporacijama – EQUALLOGIC. Equallogic sada dolazi pod okriljem Dell Storage rješenja od kada je Dell akvizirao ovu kompaniju i njena rješenja u februaru 2008. godine.

Kroz DEMO aplikaciju je prezentirano koliko je malo vremena potrebno za inicijalnu konfiguraciju i kako to mogu obaviti ljudi iz IT odjela svake kompanije, što je sa dosadašnjim rješenjima na tržištu bilo gotovo nemoguće.

Uređaji su izuzetno skalabilni i rastu zajedno sa korisnicima. Pristupačno su rješenje za pohranu podataka koje može zadovoljiti kompaniju bez obzira na broj uposlenika.

Direktor Žerić je također, u razgovoru za eKapija.ba, istakao da su potpuno svjesni da ogromna količina informacija danas kruži internetom i različitim medijima. Kako sve te informacije treba negdje smjestiti, "Disti" i "Dell" nude administratorima, koji se bave pohranjivanjem, mogućnost kvalitetnog i jednostavnog pohranjivanja podataka.

"Podatak ne znači puno, ali informaicija znači mnogo. Iz kvalitetnih podataka možemo dobiti kvalitetnu informaciju. Nadamo se da će domaće kompanije prepoznati ponudu znanja koje mi posjedujemo te da ćemo u budućnosti uspješno sarađivati", zaključio je Žerić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti