Saudijska Arabija osigurala 940.000 dolara za skladišta municije u Hadžićima

08.05.2018. 07:59 / Izvor: Fena
Saudijska Arabija osigurala 940.000 dolara za skladišta municije u Hadžićima

Kraljevina Saudijska Arabija osigurala je 940.000 američkih dolara za završetak infrastrukturnih radova na lokaciji skladištenja municije Oružanih snaga BiH.

Kraljevina Saudijska Arabija osigurala je 940.000 američkih dolara za završetak infrastrukturnih radova na lokaciji skladištenja municije Oružanih snaga BiH (OSBiH) "Krupa" u Hadžićima, a u sklopu projekta "Explode+", koji se realizira u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDPBiH).

Ugovor tim povodom jučer su u Sarajevu potpisali ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah i rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Sezin Sinanoglu.

Svečani čin potpisivanja tog ugovora, kojim se na najneposredniji način doprinosi jačanju sigurnosnih standarda skladištenja municije, kao i kapaciteta na planu rješavanja viškova naoružanja, pozdravili su njegovi potpisnici i zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić, kao i general Ali bin Ibrahim Al Fawaz koji predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Kraljevine Saudijske Arabije u posjeti BiH.

"Danas svjedočimo izuzetno važnom danu, danu jačanja bilateralnih odnosa Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine", istaknuo je saudijski ambasador u BiH Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah u izjavi za medije, navodeći da se radi o izuzetno značajnoj donaciji za BiH i njene OS.

Podsjetio je da je kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz Al Saud dao direktive da se nastavi podrška Bosni i Hercegovini u svim važnijim sektorima za njen napredak i prosperitet, uključujući i oblast jačanja sigurnog okruženja.

Rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Sezin Sinanoglu je, uz zahvalnost iskazanu u povodu saudijske potpore jačanju sigurnosnog okruženja u BiH, navela kako zastarjela i nestabilna municija u BiH i dalje predstavlja prijetnju svim njenim građanima.

Istovremeno, naglasila je da UNDP radi na rješavanju tog problema u direktnoj saradnji s MOBiH-om i OSBiH, kao i nizom međunarodnih partnera, a s fokusom na rješavanje viškova nesigurne municije i unapređenju infrastrukture u skladištima municije.

Na važnost kontinuiranih aktivnosti na rješavanju viškova naoružanja u BiH ukazao je i zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić, izražavajući zahvalnost Kraljevini Saudijskoj Arabiji, povodom najnovije donacije, kao i drugim međunarodnim partnerima - UNDP-u, OSCE-u, NATO-štabu, EUFOR-u... angažiranim na stvaranju sigurnijeg okruženja u BiH i regiji kao cjelini.

Svečani čin potpisivanja spomenutog ugovora pozdravio je i general Ali bin Ibrahim Al Fawaz koji predvodi visoku saudijsku delegaciju tokom posjete BiH, navodeći da Vlada Kraljevine Saudijske Arabije radi na uspostavljanju mira i stabilnosti u svim dijelovima svijeta.

Kako je rečeno, novčani iznos od gotovo milion dolara omogućit će završetak neophodnih infrastrukturnih i sigurnosnih intervencija na lokaciji skladištenja municije Krupa (Hadžići), te doprinijeti sveukupnom povećanju sigurnosti skladištenja i efikasnoću upravljanja zalihama municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES) za koje su nadležni MOBiH i OSBiH.

Projekt "Explode+", kao multidonorsku platformu u funkciji unapređenja sigurnosnih standarda, implementiraju MOBiH i UNDP, uz podršku Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Saudijske Arabije i EUFOR-a.

U sklopu ceremonije potpisivanja Ugovora između Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH i UNDP-a BiH, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Senad Mašović uručio je plakete i zahvalnice saudijskom ambasadoru i članovima visoke saudijske delegacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti