Savremena tehnologija Schneider Electrica u banjalučkom Data centru

12.12.2016. 09:00 / Izvor: Akta.ba

Centar će raditi 24 časa svih 365 dana, a rizik da prestane da radi sveden je na minimum.

Tehnološki centar "Lanako" sa kompanijom "Schneider Electric" globalnim stručnjakom za upravljanje energijom i automatizaciju predstavio je u Banjaluci, najsavremeniji i prvi u regionu ovakog tipa Data centar (podatkov centar). Izrađen je prema najvišim svjetskim standardima i u rangu je centara vodećih kompanija, kao što su Facebook, Microsoft i Google.

Data centar pruža brojne mogućnosti, a jedna od njih je štednja energije u poslovnim zgradama. Centar će raditi 24 sata svih 365 dana, a rizik da prestane da radi sveden je na minimum. Svim procesima "pametnoj zgradi" upravlja softver. To će omogućiti i najsavremeniju obuku IT stručnjaka.

Novinari i zainteresirani klijenti koji su prisustvovali obilasku imali su priliku vidjeti tehnološka rješenja objekta uživo koja uključuju chillere na krovu, mašinsku, server i UPS sobu, glavni razvodni ormar i trafostanicu.

Milenko Krivokuća, direktor prodaje u Schneider Electric BiH kazao je kako Schneider Electric tim pruža podršku poslovanju sadašnjih i budućih klijenata i sastoji se od 20.000 stručnjaka u oblasti prodaje i marketinga, 20.000 stručnih inžinjera u oblasti istraživanja i razvoja koji rade na osiguranju najinovativnijih rješenja za poslovanje, više od 2.800 zaposlenih koji pružaju korisničku podršku 24/7, više od 100.000 zaposlenih u oblasti industrije čime se osigurava kvalitet, ekonomičnost i dostupnost logističkih usluga koje podrazumijevaju i podršku u lancu isporuke prilagođenu potrebama klijenta.

"U Bosni i Hercegovini rješenja Schneider Electric primjenjuju se u bolnicama, kompanijama, hidroelektranama,teškoj industriji, solarnim elektranama i brojnim drugim područjima", kazao je Krivokuća.

Hajrudin Džananović, potpredsjednik zadužen za IT poslovanje u Schneider Electric, upoznao je prisutne sa infrastrukturom podatkovnih centara ove kompanije. U okviru svoje prezentacije istaknuo je da kompanija Schneider Electric posjeduje jedinstven portfolio proizvoda i rješenja za infrastrukturu podatkovnih centara.

"Zadaća ovakvih podatkovnih centara jeste da su podaci u svakom trenutku dostupni korisniku podatkovnog centra i apsolutno sigurni. Sve je pod kontinuiranim nadzorom 24/7, pravovremeno se upozorava na sve potencijalne probleme koji bi se mogli pojaviti u podatkovnom centru", naglasio je Džananović.

Naime, Schneider Electric isporučilac je infrastrukture za jednu od top tri vrhunske pametne zgrade u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i regionu izgrađenu u okviru Tehnološkog centra Lanaco.

Schneider Electric rješenja znače niže ukupne troškove pomoću modularnih komponenti koje omogućavaju model plaćanja samo tokom rasta što smanjuje kapitalne troškove. Operativni troškovi smanjuju se pomoću odgovarajućeg dizajna i opreme koja je optimizirana za efikasno korištenje električne energije te pomoću integriranog softvera i sistema kontrole.

E. Ko

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti