Sector Security podnio krivičnu prijavu, Banka Srpske odbacuje optužbe

20.03.2014. 14:23 / Izvor: eKapija.ba
Sector Security podnio krivičnu prijavu, Banka Srpske odbacuje optužbe

Kompanija Sector Security d.o.o podnijela je krivičnu prijavu protiv "Banke Srpske" i odgovornih lica Banke zbog stvaranja monopolističkog položaja na tržištu i nesavjesnog privrednog poslovanja.

Kompanija Sector Security d.o.o podnijela je krivičnu prijavu protiv "Banke Srpske" i odgovornih lica Banke zbog stvaranja monopolističkog položaja na tržištu i nesavjesnog privrednog poslovanja. Jednostranim raskidom Ugovora o pružanju usluga obezbjeđenja bez navođenja razloga prekida saradnje, te zaključivanjem sporazuma o pružanju usluga obezbjeđenja Banke suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH "Banka Srpske" ograničila je promet usluga i nanijela značajnu materijalnu štetu preduzeću Sector Security.

Kako se navodi u saopštenju kompanije Sector Security, "Banka Srpske" 13. februara 2014. godine poslala je kompaniji Sector Security službeni dopis kojim jednostrano raskida Ugovor o obavljanju usluga prevoza, prenosa i pratnje novca i drugih vrijednosnih pošiljki suprotno odredbama definisanim ugovorom potpisanim 30. oktobra 2009. godine.

Novoangažovana agencija

S obzirom na to da u dopisu nije naveden razlog jednostranog prekida saradnje, rukovodstvo kompanije Sector Security nekoliko puta je telefonski i službenim dopisima pokušalo da uspostavi kontakt s odgovornim licima u Banci kako bi objasnili razloge za raskid Ugovora. Umjesto odgovornih lica iz Banke, kompaniju Sector Security kontaktirala je novoangažovana agencija koja je tražila da joj Sector Security preda obezbjeđenje Banke.

Nakon novog zvaničnog dopisa kompanije Sector Security, "Banka Srpske" je tek 12. marta 2014. poslala zahtjev da Sector Security obezbjeđenje objekata Banke preda nezakonito angažovanim agencijama. Dvije nove agencije, od kojih jedna uopšte ne posluje i nema uslove za pružanje usluga obezbjeđenja na svim lokacijama na kojim "Banka Srpske" ima poslovnice, angažovane su bez javnog poziva za nabavku usluga obezbjeđenja. Rukovodstvo Banke na ovaj način je svjesno prekršilo Zakon o javnim nabavkama, jer je "Banka Srpske", koja je skoro u apsolutnom vlasništvu Republike Srpske, dužna da provede postupak javne nabavke u skladu sa Zakonom.

"Očekujemo hitnu i efikasnu reakciju nadležnih institucija i organa kako bi se kaznilo dosadašnje i spriječilo dalje kršenje zakonskih propisa i nanošenje štete kompaniji 'Sector Security' kao najvećoj agenciji za obezbjeđenje u BiH. Ne vjerujem da se radi o slučajnom propustu, već o namjernom kršenju zakona, korupciji i poruci da kompanije koje 'nisu podobne' iako zapošljavaju više od hiljadu radnika i plaćaju milionske poreze, ne trebaju Republici Srpskoj", rekao je Slaviša Krunić, predsjednik Uprave kompanije Sector Security. Sector Security je najveća kompanija u BiH koja pruža usluge fizičkog i tehničkog obezbjeđenja koja je za 14 godina radila za više od 45000 klijenata. Sector grupacija zapošljava 1225 ljudi, a u 2013. godini platila je 7 200 000 KM poreza.

Revizija ugovora nove uprave

S druge strane, iz Banke Srpske navode da su svi ugovori koje je potpisala prethodna Uprava nekadašnje Balkan Investment Bank bili predmet revizije, i svi ugovori za koje je nova Uprava Banke Srpske a.d. Banja Luka ustanovila da su potpisani na štetu Banke nisu produžavani.

"Sector Security" nakon isteka polise osiguranja u novembru 2011. godine nije obezbijedio novu polisu osiguranja od odgovornosti iz djelatnosti obezbjeđenja i prevoza vrijednosnih pošiljki vinkuliranu u korist Banke.

Takođe, uočeno je da je aneksom ugovora iz 2011. godine, u odnosu na prvobitni ugovor sa kompanijom ”Sector Security” iz 2009. godine, izbrisan član 15. kojim je tražena bankarska garancija za obavljanje posla, i sve to u dogovoru sa prethodnom Upravom Balkan Investment Banke, a na štetu Banke.

"Takođe je na osnovu analize tržišta, uočeno da ”Sector Security” nema ni najpovoljnije cijene transporta po pređenom kilometru,  te da bismo u domenu ovih poslova, uz pažljivije planiranje ruta i transporta i uz niže cijene usluga, mogli da ostvarimo uštedu i do 10% na godišnjem nivou", navode iz Banke Srpske.

Imajući u vidu sve gore pomenuto i zbog mogućnosti ostvarivanja ekonomski isplativije i bezbjednosno kvalitetnije usluge, a sve  u cilju zaštite interesa i poslovanja Banke, Banka Srpske a.d. Banja Luka, 13. februara 2014. godine, raskinula je ugovor za obezbeđenje i transport novca sa preduzećem ”Sector Security” iz Banja Luke. 

U cilju nesmetanog obavljanja aktivnosti, ukupnog smanjenja troškova i poboljšanja u sistemu bezbjednosti, Banka Srpske je u januaru i februaru 2014. godine provela postupak odabira nove agencije za obavljanje usluga fizičkog i tehničkog obezbjeđenja transporta novca, kažu u Banci Srpske.

Analizom i evaluacijom navedenih usluga zaključeno je da angažovanjem nove agencije Banka dobija dodatno obezbjeđenje sredstava i izvršenje usluga, u vidu polisa osiguranja i bankarskih garancija za obavljanje posla, koje prethodno nije imala, kao i da ostvaruje dodatne uštede na mjesečnom i godišnjem nivou u odnosu na uslove saradnje sa agencijom ”Sector Security”.

Sporne polise

Na osnovu tvrdnje banke da "Sector Security nakon isteka polise osiguranja u novembru 2011. godine nije obezbijedio novu polisu osiguranja od odgovornosti iz djelatnosti obezbjeđenja i prevoza vrijednosnih pošiljki vinkuliranu u korist Banke, Sector Security dostavio je pomenute polise osiguranja. "Na polisama su prekriveni detalji koji mogu ugroziti bezbjednost poslovanja banke. Izvinjavamo se kompaniji Drina osiguranje zbog objavljivanja njihove polise", poručuju iz Sectora.

 

 

PREUZMI DOKUMENT:
Polisa_13553.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti