Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Seoski turizam u fokusu Tuzlanskog kantona

20.08.2018. 14:56 / Izvor: Fena

Fokus u turističkoj ponudi Tuzlanskog kantona u narednom periodu bit će na razvoju seoskog turizma.

Turiste koji dolaze u ovaj kanton sve više interesuje ova vrsta turizma te nekadašnji način života na selu. Interesantni su im domaći proizvodi, a naročito hrana.

U Breškama već imaju inicijativu koja se uklapa u ova nastojanja. Žele iskoristiti prazne kuće u selu, da bi od njih napravili seosku turističku ponudu. Detalji te inicijative bit će prezentirani na 12. poljoprivrednom sajmu u ovom mjestu.

"Prvo trebamo registrovati domaćinstva na selu koja ispunjavaju kriterije, koja mogu primiti turiste. Drugi korak je uvođenje u sistem, za to imamo zakonska rješenja. U tom slučaju imali bi evidenciju turista i od toga bi koristi imala država, kanton i domaćini", kazao je kantonalni resorni ministar Mirsad Gluhić.

Osim Breške, pored ostalih, sličnu uslugu mogu pružati i mjesta Gornja Obodnica, Dragunja, Lipnica i Dokanj.

"Ima dosta kuća koje su deset posto iskorištene. U septembru ćemo provesti anketu u domaćinstvima koja posjeduju takve objekte i imaju želju da ponude svoje slobodne prostore, kapacitete i hranu gostima iz inostranstva. To je dopuna turističke ponude Tuzle i kantona", navodi predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK-a Ilija Stojak.

Za tu ideju je, tvrdi Stojak, potreban mali poticaj.

"Kuće su tu, samo se selu treba malo pomoći. Ne traže se velika sredstva za pokretanje ovog projekta", istakao je Stojak.

Gluhić je naglasio da Evropa ima sluha za ovu ideju.

"Samo registrovani i udruženi ljudi koji će se baviti seoskim turizmom mogu samostalno aplicirati prema IPA fondovima Evropske unije. Tamo leži ogroman novac koji bi se mogao implementirati ovamo", dodaje Gluhić.

Za razvoj seoskog turizma potreban je sistemski rad jer turistima se neće moći ponuditi domaći proizvod ako nije certificiran. Također, trebat će urediti kuće i ponuditi autentične sadržaje.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti