Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Skupština KS po hitnom postupku usvojila izmjene Zakona o komunalnoj čistoći

07.05.2018. 15:19 / Izvor: Fena

Skupština Kantona Sarajevo je po hitnom postupku danas usvojila izmjene Zakona o komunalnoj čistoći i izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima.

Ovim je izbjegnut nastanak pravne praznine u obavljanju komunalne djelatnosti u Kantonu Sarajevo, odnosno kako se ne bi došlo u situaciju da obavljanje komunalnih djelatnosti ostane neregulisano zakonskom regulativom, što bi prouzrokovalo negativne posljedice za rad javnih komunalnih preduzeća u KS i dovelo u pitanje funkcionisanje same komunalne privrede.

Naime, Ustavni sud Federacije BiH je 21.10.2015. godine donio presudu kojom je stavljen van snage Zakon o komunalnoj čistoći zbog povrede prava Grada Sarajevo na lokalnu samoupravu.

Kao prelazno rješenje do implementacije presude koja uključuje donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi kojim će biti tačno definisane nadležnosti Kantona Sarajevo, Grada i jedinica lokalne samouprave u ovom segmentu, Skupština KS je, a na osnovu saglasnosti općina na teritoriji Kantona Sarajevo, donijela novi Zakon o komunalnoj čistoći čije važenje je utvrđeno do donošenja Zakona o lokalnoj samoupravi KS, a najduže šest mjeseci od dana donošenja Zakona.

Rok važenja Zakona o komunalnoj čistoći predviđen je do aprila 2018. godine, te je bilo neophodno ponovo izvršiti izmjenu navedenog Zakona u dijelu njegovog važenja i produžiti ga za godinu dana, odnosno do aprila 2019. godine kako se ne bi došlo u situaciju da obavljanje komunalnih djelatnosti ostane neregulisano zakonskom regulativom.

PODIJELI:

TAGOVI:

zakon

čistoća

komunalno

KS

potupak

hitno

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti