Smailbegović: Vlast je nemoćna da rješava ekonomske probleme​

13.01.2018. 09:20 / Izvor: SRNA
Smailbegović: Vlast je nemoćna da rješava ekonomske probleme​

Smailbegović je ocijenio da je ova izjava Milićevićeve još jedan u nizu dokaza nemoći i nehtijenja vladajuće garniture.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović ocijenio je da je ministar finansija FBiH Jelka Milićević izjavom da ne bi mogla tražiti prinudnu naplatu duga javnih preduzeća i institucija, s obzirom da bi tako došlo do kolapsa Federacije, potvrdila da vlasti svojim /ne/radom favorizuju javna preduzeća u odnosu na realni sektor.

Smailbegović je ocijenio da je ova izjava Milićevićeve još jedan u nizu dokaza nemoći i nehtijenja vladajuće garniture da se uhvati u koštac sa gorućim ekonomskim problemima u FBiH, ali i u BiH.

"Tom izjavom se vrlo jasno potvrđuje da aktuelne vlasti svojim /ne/radom favorizuju javna preduzeća u odnosu na realni sektor. Privatnim kompanijama se dugovanja po osnovu poreza i doprinosa ne opraštaju, automatizmom se sprovode stečajni i postupak naplate dugovanja, sa uredno zaračunatim zateznim kamatama", istakao je Smailbegović u otvorenom pismu. 

Prema njegovim riječima, ovom izjavom ohrabruju se dužnici da nastave da gomilaju dug prema budžetima u BiH, slabeći ionako lošu finansijsku situaciju u BiH, saopšteno je iz ovog udruženja.

Smailbegović smatra da su svakodnevni štrajkovi radnika javnih preduzeća dužnika, koji blokadama saobraćajnica i štrajkovima glađu pokušavaju ostvariti svoja prava na liječenje, zasluženu penziju, zarađenu platu, direktna posljedica ovakvih politika koje se sprovode posljednjih dvadesetak godina. 

"Umjesto da sistemski rješavaju problem dugova javnih preduzeća, Milićevićeva i aktuelna vlast svijetla obraza najavljuju da neće raditi ništa da se postojeći problemi otklone, čineći pri tome medvjeđu uslugu radnicima ovih preduzeća, kojima se umjesto redovnih plata, zdravstvenog i penzionog osiguranja kao perspektiva, nude štrajkovi, blokade saobraćajnica, štrajkovi glađu", navodi se u pismu. 

Smailbegović je podsjetio da samo po osnovu poreza i doprinosa u FBiH, javna preduzeća duguju gotovo 2,5 milijardi KM, te dodaje da je taj iznos dvostruko veći od posljednjeg potpisanog stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. 

Prema njegovim riječima, jedino rješenje koje Milićevićeva može ponuditi su nova zaduživanja kod međunarodnih finansijskih institucija, opet na teret onih koji redovno plaćaju poreze i doprinose. 

Smailbegović ističe da nema planova za revitalizaciju javnih preduzeća dužnika, nema najava pokretanja istraga o prethodnim i aktuelnim upravama ovakvih preduzeća koji su svojom nesposobnošću dovele javne kompanije u propast, sa milionskim dugovima, a njihove zaposlene u situaciju da se ne mogu liječiti ili otići u zasluženu penziju. 

"Znamo da je ovo izborna godina i da se treba boriti za svaki glas, ali skupljanje jeftinih političkih poena preko leđa onih koji časno i pošteno ispunjavaju svoje obaveze prema ovoj zemlji, a u interesu gubitaša i neradnika, ne vodi dobrome. Toliko bi i ovakav ministar finansija trebalo da zna", ističe se u pismu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti