Sporan način podjele sredstava za Start-up programe samozapošljavanja

01.09.2018. 08:02 / Izvor: Akta.ba
Sporan način podjele sredstava za Start-up programe samozapošljavanja

Javni poziv je na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) bio otvoren svega jednu minutu što je izazvalo ogorčenje u javnosti.

U svojoj preporuci, po žalbi Transparency International u BiH (TI BiH), Ombudsmani su potvrdili da Javni poziv za sufinansiranje samozapošljavanja Start-up 2018 nije sproveden u skladu sa principima dobre javne uprave i da nije bio jednako dostupan svim građanima.

Javni poziv je na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) bio otvoren svega jednu minutu što je izazvalo ogorčenje u javnosti, a posebno među aplikantima čije su prijave bile odbijene samo zbog toga jer nisu bili među najbržima. Aplikacije su se slale elektronskom prijavom na web stranicu FZZZ-a, a prihvatane su prema vremenu dospijeća. Poziv je bio zatvoren čim je dostignut ukupan iznos namijenjenih sredstava. Slična situacija se dogodila i sa prošlim pozivom kada je konkurs bio otvoren cijelih osam minuta.

TI BiH je u svojoj žalbi Ombusmanima isticao da se na ovaj način sprečava objektivna i pravedna selekcija, kao i da se brzina podnošenja prijave, umjesto njen kvalitet, ispostavlja kao jedini kriterijum. Uz to, prijave su se mogle podnositi samo elektronskim putem čime su diskriminisana sva lica koja nisu informatički pismena.

U svom odgovoru FZZZ tvrdi da je elektronskom komunikacijom htio izbjeći administrativne troškove, te da je proces transparentan u svim svojim fazama.

Ombudsmani su naložili FZZZ-u da razmotri mogućnost ličnog prijavljivanja i prijavljivanja putem pošte, kao i ulaganja pravnog lijeka kako bi se mogla preispitati odluka o dodijeljenim sredstvima. Ovo je samo još jedan u nizu primjera kako se neodgovorno i netransparentno troše javna sredstava, pa i kada se raspodjeljuju osjetljivim grupama u svrhu samozapošljavanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti