Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sredstva u iznosu od 3,6 mil. KM za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

03.10.2016. 12:12 / Izvor: Akta.ba

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom raspisao je javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa u 2016. godini za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Sredstva će biti dodijeljena u iznosu od 3.600,000 KM za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje i samozapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Osnovni iznos novčanog stimulansa koji se dodijeljuje po jednoj novozaposlenoj osobi sa invaliditetom je 7.000 KM, a najveći mogući iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 15.750 KM, u zavisnosti od pojedinačnih kriterija.

Kompanije mogu aplicirati za sredstva ako žele uraditi prilagodbu radnog mjesta i uvjeta rada potrebama osobe sa invaliditetom, što podrazumijeva adaptaciju prostora i nabavku specijalnih pomagala i opreme u skladu sa potrebama osobe sa invaliditetom u radu.

Također moguća je nabavka sredstava za rad osobe koja se zapošljava/samozapošljava, te, ukoliko je potrebno, financiranje nabavke sirovina i repro materijala, što ne uključuje robu široke potrošnje namijenjenu preprodaji.

''Pravo zaključenja kupoprodajnog ugovora sa fizičkim licima za ovu namjenu isključivo imaju samostalni obrtnici, uključujući osobe koje obavljaju poljoprivrednu djelatnost kao jedino i glavno zanimanje'', navodi se u javnom pozivu.

Također za ova sredstva je moguće aplicirati ako tražite sufinanciranje naknade asistentu u radu ukoliko je to potrebno obzirom na specifične potrebe koje proizilaze iz prirode oštećenja (za slijepe i gluhe osobe, osobe sa težim oštećenjima motorike, osobe koje koriste kolica za kretanje i osobe sa intelektualnim teškoćama).

Financiranje/sufinanciranje plaće novozaposlene osobe moguće je na razdoblje od najduže 12 mjeseci za zapošljavanje na određeno vrijeme i najduže 18 mjeseci za zapošljavanje na neodređeno vrijeme, odnosno sredstva naknade razlike plate zbog smanjenog radnog učinka.

Za zapošljavanje pod posebnim uvjetima aplikant može planirati samo iznos neto plate, a za zapošljavanje pod općim uvjetima aplikant može planirati iznos bruto plate.

Gospodarska društva za upošljavanje osoba s invaliditetom koja su ostvarila status zaštitne radionice prema Zakonu, mogu aplicirati za sufinansiranje maksimalno 70% iznosa predviđenog za platu osobe s invaliditetom. 

Osobe sa invaliditetom čiji stupanj invaliditeta je 60% i više, osobe s najmanje 70% tjelesnog oštećenja, ukoliko to oštećenje ima za posljedicu smanjenje radne sposobnosti u skladu sa Zakonom ili osobe sa umjerenom ili lahkom mentalnom retardacijom (intelektualnim teškoćama) koje pokrenu samostalnu ili poljoprivrednu djelatnost kao jedino i glavno zanimanje u cilju samozapošljavanja pod uslovom da dokažu da su izvršili registraciju odgovarajućeg oblika djelatnosti u periodu nakon zaključenja posljednjeg okončanog javnog poziva Fonda, odnosno nakon 11.05.2016. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti