Stari Grad prvi u Evropi uvodi virtualne vodiče

09.07.2014. 09:41 / Izvor: eKapija.ba
Stari Grad prvi u Evropi uvodi virtualne vodiče

Projekat nazvan “Virtualni vodič” pruža najkvalitetniju, ali i najmoderniju prezentaciju historije i kulture najstarije gradske općine. Do sada je projekat u potpunosti implementiran u Kuala Lumpuru u Maleziji.

Općina Stari Grad Sarajevo predstavit će u danas projekat "Virtualni vodič" implementiran na najzanimljivijim turističkim mjestima i objektima, čime će postati prva općina u Evropi koja je implementirala aplikacije uvećane realnosti za prezentaciju turističkih znamenitosti.

Projekat nazvan "Virtualni vodič" pruža najkvalitetniju, ali i najmoderniju prezentaciju historije i kulture najstarije gradske općine. Do sada je projekat u potpunosti implementiran u Kuala Lumpuru u Maleziji, a Stari Grad Sarajevo je evropska premijera za ovu tehnologiju. Nakon Starog Grada na redu su drugi veliki centri među kojima je i Istanbul.

Razvoj aplikacije i implementacija projekta je djelo firme AD Consulting doo Sarajevo, na čelu sa Muhamedom Ljevakovićem. Aplikacija je dio Yesari porodice proizvoda koja predstavlja inovativna evolucionarna tehnološka rješenja za unapređenje kvaliteta života, a s ovom implementacijom se olakšava pristup informacijama brojnim sarajevskim turistima.

"Virtualni vodič" mogu koristiti svi korisnici smart, ili tzv pametnih telefona, preuzimanjem aplikacije kojom pristupaju audio i video sadržajima koji će ih upoznati sa historijom objekta, znamenitosti ili mjesta gdje se nalaze. Svi sadržaji su dostupni na: bosanskom, engleskom, njemačkom, turskom i arapskom jeziku.

Znamenitosti obrađene u "Virtualnom vodiču” su: Mjesto atentata na Franca Ferdinanda, Vijećnica, Gazi Husrev-begova džamija, Stara pravoslavna crkva, Katedrala, Stari jevrejski hram, Sebilj, Svrzina kuća, Morića han, Kolobara han, Žuta tabija, Bijela tabija, Gazi Husrev-begov hamam i Bošnjački institut, Bakr-babina džamija i arheološki park At mejdan, Muzički paviljon At mejdan, Gazi Husrev-begov bezistan, Sahat kula, Mevlevijska tekija (Balkanski mevlevijsko-istraživački centar na Kovačima), Careva džamija, Bezistan i Tašlihan, Inat kuća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti