Remdesivir koristan kod nekih oboljelih od COVID-19

04.11.2020. 08:04 / Izvor: Agencije
Remdesivir koristan kod nekih oboljelih od COVID-19

Berlin je zatražio nove zalihe ovog lijeka, unatoč kritikama da ne postoje dokazi da je efikasan protiv korona virusa.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn branio je svoju odluku o kupovini dodanih zaliha antivirusnog lijeka remdesivira za liječenje COVID-19, istaknuvši da je taj Gileadov lijek koristan posebno u ranoj fazi bolesti.

"Jer ima smisla u nekim situacijama i jer se jako povećala potražnja, nabavili smo dodatne zalihe remdesivira", rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Njemačka je u ponedjeljak objavila da je zatražila oko pet posto zaliha remdesivira po šestomjesečnom evropskom ugovoru s Gileadom, unatoč kritikama da ne postoje dokazi da je taj lijek protiv ebole efikasan protiv COVID-19.

Uwe Janssens, šef njemačkog udruženja za intenzivnu medicinu, kazao je da istraživanje koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) o remdesiviru koje je dovelo u pitanje njegovu efikasnost kod COVID-19 još nije recenzirano.

"To je razlog da ga posmatramo s oprezom", rekao je on, dodajući kako vjeruje da ima smisla koristiti lijek u ranim fazama liječenja.

Sjedinjene Američke Države su izdale puno odobrenje za upotrebu remdesivira za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19.

Međutim, obimna studija koju je WHO proveo ranije ove godine je pokazala da lijek najvjerovatnije nije imao utjecaja na stopu preživljavanja hospitaliziranih pacijenata obuhvaćenih istraživanjem.

Švicarski liječnici kazali su da i oni i dalje koriste remdesivir u bolnicama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti