Najveće kompanije preuveličavaju napredak u borbi protiv klimatskih promjena

07.02.2022. 14:24 / Izvor: Agencije
klimatske promjene

Mnoge od najvećih svjetskih kompanija ne uspijevaju ispuniti svoje ciljeve u borbi protiv klimatskih promjena, pokazuje studija koja je obuhvatila 25 korporacija.

Mnoge od najvećih svjetskih kompanija ne uspijevaju ispuniti svoje ciljeve u borbi protiv klimatskih promjena, pokazuje studija koja je obuhvatila 25 korporacija.

Kompanije također rutinski pretjeruju ili pogrešno izvještavaju o svom napretku, kaže se u izvještaju New Climate Institute.

Google, Amazon, Ikea, Apple i Nestle među onima su koji se ne uspijevaju promijeniti dovoljno brzo, navodi se u studiji.

Korporacije su pod pritiskom da smanje svoj utjecaj na okoliš jer sve više potrošača želi zelene proizvode.

Neke od kompanija rekle su za BBC News da se ne slažu s nekim od metoda korištenih u izvještaju i rekle su da su predane poduzimanju mjera za suzbijanje klimatskih promjena.

Staklenički plinovi

Analizirane kompanije odgovorne su za pet posto globalnih emisija stakleničkih plinova, kaže se u izvještaju – što znači da imaju ogroman potencijal da vode u nastojanju da se ograniče klimatske promjene.

Autor studije Thomas Day rekao je za BBC News kako je njegov tim isprva želio otkriti dobre prakse u korporativnom svijetu, ali su bili "iskreno iznenađeni i razočarani integritetom kompanija".

Amazon je u saopćenju napisao: "Postavili smo te ambiciozne ciljeve jer znamo da su klimatske promjene ozbiljan problem i da je potrebno djelovanje sada više nego ikad. Kao dio našeg cilja da do 2040. dosegnemo nultu neto stopu emisije ugljika, Amazon je na put napajanja naših operacija sa 100 posto obnovljivom energijom do 2025".

Nestle je napisao: "Pozdravljamo preispitivanje naših postupaka i obaveza u vezi s klimatskim promjenama. Međutim, izvještaj New Climate Instituta "Corporate Climate Responsibility Monitor (CCRM)" nema razumijevanja za naš pristup i sadrži značajne netačnosti".

Ograničavanje globalne temperature

Studijom su analizirane javno iznesene strategije poduzeća za smanjenje emisija stakleničkih plinova kako bi se dosegla nulta neto stopa emisije ugljika.

Nulta neto stopa, cilj koji naučnici kažu da svijet mora dostići do 2050. kako bi ograničio porast globalne temperature, znači da se ne povećava količina stakleničkih plinova u atmosferi.

Postizanje tog cilja znači smanjenje emisija što je više moguće, kao i uravnoteženje svih preostalih uklanjanjem ekvivalentne količine.

Kompanije postavljaju svoje ciljeve. Na primjer, Google obećava da će biti bez ugljika do 2030, dok Ikea obećava da će biti "klimatski pozitivna" do 2030. godine.

Emisije stakleničkih plinova stvara sve od transporta robe do energije koja se koristi u tvornicama ili trgovinama. Ugljični otisak uzgoja usjeva ili sječe stabala također se računa.

Studija je svaku kompaniju ocijenila po "integritetu".

Utvrđeno je da neke rade relativno dobro u smanjenju emisija, ali da bi se sve korporacije mogle poboljšati. Nitko nije dobio ocjenu "visoki integritet".

Studija je analizirala faktore kao što su godišnje objavljivanje emisija, izvori emisije i razumljivost predstavljanja informacija.

Klimatska obećanja

Zaključeno je da bi sveukupno postojeće strategije – ako se provedu – približile kompanije cilju nulte neto stope za najviše 40 posto, a ne za 100 posto.

Veliki je problem i način na koji kompanije govore o svojim klimatskim obećanjima, kaže studija. Postoji veliki jaz između onoga što kompanije govore i stvarnosti, kaže Day i potrošačima će vjerojatno biti teško utvrditi istinu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti