Njemačka proglasila "rano upozorenje" zbog vanredne situacije s plinom

30.03.2022. 10:54 / Izvor: N1
plin

Njemačke vlasti su proglasile "rano upozorenje" da bi snabdijevanje plinom moglo biti ugroženo dodavši da je mjera usmjerena na pripremu za mogući prekid tokova prirodnog plina iz Rusije.

Njemačke vlasti su proglasile "rano upozorenje" da bi snabdijevanje plinom moglo biti ugroženo dodavši da je mjera usmjerena na pripremu za mogući prekid tokova prirodnog plina iz Rusije.

Ministar privrede Robert Habek rekao je da su zalihe plina za sada osigurane i da Njemačka pomno prati tokove snabdjevanja.

Upozorenje je izdato nakon što je jedan or ruskih čelnika rekao da Rusija treba da prodaje svoju naftu, žito, metale, gnojivo, ugalj i drvo za rublje na globalnim tržištima, gdje je god to isplativo, prenosi Guardian.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je da se prirodni plin koji se izvozi u Evropu ili Sjedinjene Države plaća u rubljama. Ministri energetike iz grupe G-7 industrijaliziranih zemalja odbili su ovaj zahtjev.

Predsjednik Donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je:

"Ako želite gas, nabavite rublje."

"Štaviše, bilo bi ispravno, tamo gdje je to korisno za našu zemlju, proširiti listu izvoznih proizvoda sa cijenama na gnojivo, žito, hranu, naftu, ugalj, metalnu građu itd iskazanim u rubljama," dodao je on.

Sve veći broj njemačkih kompanija planira podići cijene u naredna tri mjeseca, što ukazuje na daljnji rast stope inflacije u Njemačkoj, navodi institut Ifo iz Minhena.

Njihova mjerenja rasta cijena zabilježila su novi rekord od 54,6 poena, u odnosu na 47,6 poena u februaru. Potrošači se moraju pripremiti za oštro povećanje cijena posebno kod trgovaca hranom (očekivanja cijena porasla su na 94,0 poena i na 68,2 poena kod ostalih trgovaca na malo).

Timo Wollmershäuser, šef za prognoze u Ifou, rekao je:

"Napad Rusije na Ukrajinu povećava ne samo troškove energije, već i cijene mnogih poljoprivrednih sirovina. Zbog toga postoji vjerovatnoća da će stopa inflacije ove godine porasti na znatno više od 5%. Njemačka nije doživjela takav skok u više od 40 godina, ne otkako se stopa inflacije popela na 6,3% nakon druge naftne krize 1981."

Prošli mjesec, Njemačka je zabilježila stopu inflacije od 5,1 % a prognoze za mjesec Mart govore da bi ona mogla rasti na 6.3 %.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti