Švicarska "odmrzla" 3,4 milijarde franaka blokirane ruske imovine

13.05.2022. 10:57 / Izvor: Agencije
švicarska

Švicarska vlada je "odmrzla" 3,4 milijarde franaka (3,26 milijardi eura) privremeno blokirane ruske imovine, napominju kako je ukupan iznos "zamrznutih" sredstava 6,3 milijarde švicarskih franaka (šest milijardi eura).

Švicarska vlada je "odmrzla" 3,4 milijarde franaka (3,26 milijardi eura) privremeno blokirane ruske imovine, napominju kako je ukupan iznos "zamrznutih" sredstava 6,3 milijarde švicarskih franaka (šest milijardi eura), javlja Reuters.

Taj iznos, prema računici britanske agencije, niži je za 1,2 milijarde franaka nego 7. aprila, kada je Švicarska prijavila 7,5 milijardi franaka zamrznute ruske imovine, pri čemu je vladin zvaničnik Erwin Bollinger ukazao da su blokirana sredstva tada smanjena za 2,2 milijarde franaka.

To znači, prenosi Tanjug, da je Švicarska deblokirala milijarde ruskih sredstava, od marta kada su uvedene sankcije Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

"Ne možemo da zamrznemo sredstva ako nemamo dovoljno osnova", rekao je novinarima Bollinger, visoki zvaničnik u Državnom sekretarijatu za ekonomske poslove (SECO) koja nadgleda primjenu sankcija.

Mjesto čuvanja ruskog bogatstva

Švicarska, popularna destinacija moskovske elite i mjesto čuvanja ruskog bogatstva, nalazi se pod pojačanim pritiskom da brže identificira i zamrzne imovinu više stotina Rusa koji su pod sankcijama.

Helsinška komisija u SAD-u, tijelo koje finansira vlada i koje se bavi pitanjima bezbjednosti, saradnje i ljudskih prava, početkom maja je prozvala Švicarsku kao "vodećeg pomagača" ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovih prijatelja. Za njih je navela da "koriste švicarske zakone o tajnosti da bi sakrili i zaštitili prihode stečene zločinima".

Švicarska vlada je na "najoštriji mogući način" odbacila te optužbe, a predsjednik te zemlje Ignazio Cassis je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom zatražio od Washingtona da "odmah popravi obmanjujuću sliku" o Švicarskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti