Njemačka planira rekordno zaduživanje

20.05.2022. 13:17 / Izvor: Agencije
njemačka

Budžet Njemačke za tekuću godinu predviđa izdatke u visini od oko 495,79 milijardi eura, nešto više nego što je i sam planirao ministar finansija Kristijan Lindner.

Njemačka tokom ove godine planira rekordno zaduživanje u visini od oko 140 milijardi eura, što proizlazi iz završnih pregovora u budžetskom odboru Bundestaga.

Budžet Njemačke za tekuću godinu predviđa izdatke u visini od oko 495,79 milijardi eura, nešto više nego što je i sam planirao ministar finansija Kristijan Lindner.

Bundestag će novi budžet usvojiti u nedjelji od 30. maja do 3. juna.

Prijedlog budžeta predviđa za 705 miliona eura veće investicije, kao i izdatke veće za 11,9 milijardi eura, ali predloženo novo zaduživanje u visini od 138,94 milijarde eura ostaje u budžetu, pošto se očekuje mnogo više prihoda nego prethodne godine.

"Pregovori o budžetu su bili u znaku velikih globalnih kriza", rekli su Denis Rode, Sven-Kristijan Kindler i Oto Frike tim vladajuće koalicije.

Oni su ukazali da rezultat pregovora stvara bezbjednost u doba krize, kako u svijetu, tako i Njemačkoj.

"Investiramo u infrastrukturu, štitimo klimu, podržavamo srednji stalež, podstičemo nauku, inovacije i socijalno jedinstvo. Pored toga, jačamo bezbjednosnu, spoljnu i razvojnu politiku", naglasili su poslanici SPD, FDP i Zelenih.

Novim budžetom vladajuća koalicija ukida sva finansijska sredstva za kancelariju i saradnike nekadašnjeg kancelara Gerharda Šredera.

To je odlučeno pod obrazloženjem njegovih bliskih kontakata s Rusijom i prije svega predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dalje budžet predviđa i rasterećenja za domaćinstva, kao što su dodatak za grijanje i jednokratna pomoć za porodice sa djecom.

Svim poreskim obveznicima povećan je iznos oslobođen od poreza, a pored toga se na tri mjeseca smanjuje porez na enegernete.

Takođe, usvojen je i paket mjera za pomoć privredi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti