Do 2030. u Njemačkoj 80 posto energije iz obnovljivih izvora

09.06.2022. 11:18 / Izvor: Agencije
vjetroelektrana

Njemačko Ministarstvo za ekonomiju i klimu predstavilo je paket mjera za ubrzavanje ekspanzije proizvodnje struje iz vjetroelektrana na kopnu u nastojanju da smanji svoje oslanjanje na ruska fosilna goriva.

Njemačko Ministarstvo za ekonomiju i klimu predstavilo je paket mjera za ubrzavanje ekspanzije proizvodnje struje iz vjetroelektrana na kopnu u nastojanju da smanji svoje oslanjanje na ruska fosilna goriva, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Njemačka ima za cilj da 80 posto svojih potreba za električnom energijom podmiruje iz obnovljivih izvora do 2030. godine, pri čemu namjerava povećati kapacitet vjetroelektrana na kopnu na 115 gigavata (GW), što je ekvivalentno kapacitetu 38 nuklearnih elektrana.

Međutim, u Njemačkoj je trenutno samo oko 0,8 procenata zemljišta namijenjeno za projekte vjetroelektrana, od čega je 0,5 posto u stvari iskorišteno. Nacrtom zakona predviđa se povećanje tih procenata na dva posto, tako što će se odrediti minimalni procenat zemljišta koje svaka od 16 saveznih država mora staviti na raspolaganje za vjetroparkove.

Otkako je preuzeo dužnost nakon prošlogodišnjih izbora, njemački ministar ekonomije Robert Habeck, član ekološke Zelene stranke, bezuspješno pokušava uvjeriti savezne države da dobrovoljno dodijele veće površine za vjetroelektrane.

Trgovina alokacijama

Broj građevinskih dozvola za nove vjetroturbine na kopnu pao je za 14 posto u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na 2021. godinu, a njemačko udruženje za energiju vjetra kaže kako bi južne države poput Bavarske i Baden-Wuerttemberga mogle učiniti više.

Prema prijedlogu novog zakona, Bavarska će morati namijeniti 1,1 procenat svog zemljišta za vjetroturbine do 2026. godine, a taj procenat će do 2032. morati povećati na 1,8 posto.

Državama će, međutim, biti omogućena opcija da trguju alokacijama ako neka od njih premaši svoju kvotu, a druga je ne uspije ispuniti.

Propis koji nalaže da se vjetroparkovi moraju graditi na određenoj udaljenosti od stambenih područja bit će suspendiran ukoliko je on uzrok da neka od država ne ispuni svoju kvotu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti