Bundestag štedi energiju, smanjuje grijanje i hlađenje

11.07.2022. 08:17 / Izvor: Agencije
njemacka

Njemački savezni parlament Bundestag i parlamenti saveznih pokrajina planiraju, u sklopu mjera štednje, sniziti temperaturu grijanja zimi i manje hladiti ljeti.

Njemački savezni parlament Bundestag i parlamenti saveznih pokrajina planiraju, u sklopu mjera štednje, sniziti temperaturu grijanja zimi i manje hladiti ljeti.

"Efikasnost državnih institucija se mora garantirati, ali pored toga nema nikakvih tabua što se tiče štednje energije", rekao je ministar savezne pokrajine Berlin za ekonomiju Stephan Schwarz, prenosi Hina, pozivajući se na njemačke medije.

Odbor zastupnika Bundestaga za opća pitanja donio je krajem prošle sedmice odluku da se sve prostorije saveznog parlamenta zimi više ne griju na 22 nego na 20 stepeni.

Ušteda do pet posto energije

U ljetnim mjesecima stotine prostorija rashlađivat će se ne na 24 stepena, nego na 26 do 28 stepeni.

U dokumentu pod nazivom “Štednja energije u zgradama Bundestaga” se navodi da bi se ovim mjerama moglo uštedjeti pet posto energije.

Također se planira isključivanje protočnih bojlera u više od 1.800 ureda i “štedljiviji odnos prema rasvjeti”.

Ostali parlamenti 16 njemačkih saveznih pokrajina najavili su slične mjere.

U saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka ovog ljeta se prostorije rashlađuju na 24, umjesto na 21 stepen, a zimi će se grijati na 20, umjesto dosadašnja 22 stepena.

Prijeti nestašica ruskog plina

U saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg, čiji građani poslovično vrijede kao štedljivi, i do sada se zimi grijalo samo na 20 stupeni, a sada se planira sniženje temperature na 18 stepeni.

Klimatski uređaji su podešeni na 26 stepeni.

Njemačka vlada je nadavno pozvala građane da štede zbog prijeteće nestašice plina sljedeće zime, koji je Njemačka do sada uglavnom uvozila iz Rusije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti