Njemačka od oktobra uvodi taksu za potrošače gasa

05.08.2022. 09:35 / Izvor: Agencije
gas potrošnja

Njemačka Vlada se saglasila da od oktobra uvede planiranu taksu za potrošače gasa.

Njemačka Vlada se saglasila da od oktobra uvede planiranu taksu za potrošače gasa da bi pomogla dobavljačima koji su pogođeni rastućim cijenama uvoza gasa izazvanim ratom u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Plan, objavljen prošle nedjelje, dolazi u trenutku kada najveća evropska ekonomija pokušava da smanji svoju zavisnost od ruske energije. 

"Privremeni namet je rezultat krize koju je izazvala Rusija. Ovo nije bio lak korak, ali je neophodan da bi se garantovalo snabdijevanje grijanjem i energijom u privatnim domaćinstvima i privredi", rekao je ministar ekonomije Robert Habeck. 

Cilj nameta za potrošače, koji će biti praćen ciljanim olakšicama, jeste da pomogne uvoznicima, posebno kompaniji "Uniper", najvećem njemačkom primaocu ruskog gasa, koji dobija državnu pomoć. 

Očekuje se da će taksa stupiti na snagu 1. oktobra, a ova mjera ističe 1. aprila 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo. 

Tačna visina nameta biće objavljena sredinom avgusta, saopštilo je Ministarstvo. 

Habek je prošle nedjelje rekao da će to biti između 1,5 eurocenti i 5 uvrocenti po kilovat času, s tim što će prihodi biti dostupni svakoj kompaniji koja će morati da zamijeni ruski gas. 

Vladini i parlamentarni izvori rekli su Rojtersu da tek treba da se razjasni kako će se namet primjenjivati na kupce sa ugovorima sa fiksnom cijenom. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti