Nijemci u nevolji dok cijene goriva rastu

02.09.2022. 10:42 / Izvor: Agencije
BENZIN

Odmah nakon što je vladin popust na rezervoare istekao, cijene goriva u Njemačkoj ponovno su naglo porasle upravo u vrijeme kada inflacija već pustoši domaćinstva.

Odmah nakon što je vladin popust na rezervoare istekao, cijene goriva u Njemačkoj ponovno su naglo porasle upravo u vrijeme kada inflacija već pustoši domaćinstva.

Na benzinskim pumpama u Njemačkoj već se jasno vidi kraj sniženja na benzin.

Njemačka novinska agencija je u četvrtak od 6 do 6.30 sati pomoću podataka o cijenama goriva ADAC-a izvršila procjenu cijena na gotovo 400 benzinskih stanica u Minhenu, Berlinu i Hamburgu, čije su cijene na mnogim benzinskim pumpama bile znatno više nego u u istom periodu u srijedu, izvijestila je novinska služba "Tagesschau".

Premium benzin razreda E10 koštao je više od dva eura po litri u četvrtak ujutro na većini ispitanih benzinskih stanica. Dan ranije ni na jednoj ispitanoj benzinskoj pumpi cijena nije bila iznad tog praga.

Dizel je na većini pregledanih benzinskih stanica u srijedu već koštao više od dva eura. Cijena dizela u četvrtak je na većini benzinskih pumpi bila znatno iznad 2.10 eura, a na nekim čak i više od 2.30 eura.

Operateri benzinskih pumpi do srijede su kupovali po sniženoj poreznoj stopi i stoga u početku gas i dizel mogu prodavati jeftinije.

Dakle, moglo bi proći neko vrijeme prije nego što potrošači vide puni učinak ukidanja smanjenja poreza, takođe poznatog kao popust na rezervoare.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti