Geograf pojasnio

Profesor Vedran: Ovakav trus nije zabilježen u Turskoj zadnje stoljeće

06.02.2023. 14:18 / Izvor: Akta.ba
Zubić

U graničnoj zoni Turske i Sirije, na dubini (hipocentru) od 10 kilometara, jutros se desio zemljotres jačine 7.8 Rihterove skale.

U graničnoj zoni Turske i Sirije, na dubini (hipocentru) od 10 kilometara, jutros se desio zemljotres jačine 7.8 Rihterove skale. Ovakav trus nije zabilježen u Turskoj zadnje stoljeće, kazao je Vedran Zubić, profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja.

Pojašnjava da je sam epicentar bio kod grada Gaziantep čija urbana regija ima više od milion stanovnika.

"Regija se zove Pazarčik i lako je pamtljiva zbog naziva našeg naseljenog mjesta. U zadnje vrijeme ova regija poznata jer u blizini, sa strane Sirije, nalazi grad Alep", kazao je profesor.

Ova regija je na kraju tektonske zone Taurus planina. Anadolija, ili maloazijska tektonska ploča, je tektonska osnova rasta mladih vjenačnih planina koje je uokviruju.

"Ako pogledate kartu vidjet ćete da sa južne strane Turske se nalaze planine kojima je ostao taj naziv iz helenskog jezika (Taurus - Bik)", istakao je Zubić.

Subdukcija (podvlačenje) ploče je "krivo" za rast planina, ali i za jake aktivnosti koje dovode do destabilizacije litosfere, pojasnio je profesor i dodao:

"Ovakvi "nagli" pokreti iste na dodiru ploča oslobađaju ogromnu energiju u obliku zemljotresa".

Trus se desio u 4:17 po tamošnjem vremenu i sigurno kako je profesor kazao sve stanovnike zatekao u "snu". Trajao je nekih 40 sekundi i bio iznimno razoran.

"Kod ovakvih destabilizacija litosfere javljaju se "sekundarni" trusovi. Već ih je bilo na desetine od 4 do 5 Rihterove skale. Oni će izazvati dodatne probleme na devastiranu urbanu gradnju koju je prvi trus uništio. Pitanje je koliko ljudi se nalazi pod ruševinama. Zadnji podaci govore da je broj mrtvih preko 200, ali realno postoji opravdan strah da će biti veći. Nadamo se da će taj broj biti što manji", poručio je Vedran.

Podsjetimo, ova regija je tektonski veoma aktivna. Turska posebno ima problem na svom sjeverozapadu, ali i istok ima veliku tektonsku aktivnost od Kavkaza pa sve do ove regije. Godine 2012. je bio snažan trus kod Vana, a posebno je poznat onaj iz 1999. sa ogromnim brojem žrtava.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti