Kad sipa, onda prosipa

BMW nagrađuje radnike, neki će dobiti 3.000, a drugi čak 9.000 eura bonusa

17.03.2023. 11:21 / Izvor: Srpska.info
bmw

Kvalifikovani radnici u platnoj skupini 5 dobijaju 9.000 eura udjela u dobiti plus dividende.

Zaposleni dobijaju dio toga. Kvalifikovani radnici u platnoj skupini 5 dobijaju 9.000 eura udjela u dobiti plus dividende, rekla je kadrovska menadžerka Ilka Horstmajer. BMW je već platio ovaj iznos prošle godine, tada se govorilo da je to rekordni bonus. 

Zaposleni BMW su nedavno mogli da uživaju u dodatnoj isplati. Uz januarsku platu dobili su dodatak za inflaciju od 1.500 eura – neoporezivo. A početkom 2024. trebalo bi da dođe još 1.500 eura za kompenzaciju inflacije.

Za 2023. godinu BMW očekuje blago povećanje prodajnih brojki i nastavak visokih cijena novih automobila, ali znatno manji profit. Dobrih 7,7 milijardi eura dobiti iz 2022. otišlo je na račun revalorizacije udjela u kineskom zajedničkom ulaganju BBA nakon preuzimanja većine. Ove je godine, pak, otkupna cijena opteretila poslovni rezultat s 1,4 milijarde eura. Finansijski direktor Nikolas Peter takođe izračunava dodatne troškove od više od pola milijarde eura za materijale i sirovine.

Ali u osnovnoj djelatnosti dobro ide: snabdjevanje poluprovodnicima se poboljšava, proizvodnja radi, a knjige narudžbina su pune. Potražnja je slabija u Evropi, ali stabilna u SAD, a “u Kini očekujemo određeni oporavak od drugog kvartala”, rekao je glavni finansijski direktor.

Očekuje se da će se prodaja u posebno profitabilnoj višoj klasi i luksuznom segmentu povećati za polovinu. Očekuje se da će odjsek automobila ostvariti profitnu maržu od 8 do 10 odsto od prodaje prije poreza i kamata, nakon 8,6 odsto prošle godine, prenosi Fenix magazin.

Posao s e-automobilima takođe bi trebalo da donese rast. Ove godine će 15 odsto prodatih automobila biti potpuno električni.

"Petina 2024, četvrtina 2025, trećina 2026.", rekao je izvršni direktor Oliver Cipse.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti